Tort Rafaello - składniki:

3 placki biszkoptowe (własny przepis lub gotowe-można też użyć biszkoptów okrągłych)
400 ml śmietany 30%
2 opakowania fix-a do śmietany
łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
100 g wiórków kokosowych

dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe do posypania

poncz:
filiżanka przegotowanej wody
likier kokosowy

Tort Rafaello - sposób wykonania:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix, ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny, ubijamy. Do piany dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Biszkopty nasączamy ponczem sporządzonym z likieru kokosowego i wody. Możemy taki poncz przygotować z innego alkoholu ale trzeba go doprawić do smaku cukrem.
Biszkopty przekładamy gotowym kremem a wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami. Ciasto schładzamy, jest gotowe do spożycia po około 2 godzinach. Dodatkowo wierzch ciasta można udekorować kuleczkami Rafaello.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu