Warstwowa sałatka gyros - składniki:

pierś kurczaka
opakowanie sera feta 250 gram
puszka konserwowej kukurydzy
6 średnich ogórków konserwowych
pekińska kapusta
2 ząbki czosnku
2 cebule białe lub czerwone
średni pomidor
keczup koniecznie pikantny
mały słoiczek majonezu /ewentualnie gęstego jogurtu/
przyprawa gyros
olej /najlepiej ryżowy/ do smażenia

Warstwowa sałatka gyros - sposób wykonania:

Efektowna sałatka gyros warstwowa z sosem czosnkowym. Sałatka, która gości na każdej mojej domowej imprezie.
Pierś kurczaka płuczemy w wodzie, kroimy w drobną kostkę np 1 cm i posypujemy przyprawą gyros. Tak przyprawioną pierś smażmy na rozgrzanej patelni /najlepiej użyć oleju ryżowego, dzięki czemu mięso nie pochłonie zapachu oleju/ aż będzie rumiana i miękka.

Kolejny etap to drobne posiekanie pekińskiej kapusty, osączenie kukurydzy oraz pokrojenie pomidora, ogórków i cebuli w kostkę.

Kolejny etap to wykonanie sos czosnkowego do polania:
Miażdżymy czosnek i mieszamy go z majonezem, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta. Wszystko mieszamy ze sobą.

Etapy układania warstwowej sałatki gyros u?miech
Na dno naczynia /najlepiej przeźroczystego, aby widać wszystkie warstwy/ układamy pokrojonego kurczaka. Polewamy pikantnym keczupem.
Następnie kładziemy pokrojone ogórki i cebulę, odsączoną kukurydze. Wszystko polewamy częścią naszego sosu.
Następnie układamy na wierzch pokrojonego pomidor oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
Wierzch naszej sałatki polewamy pozostałą częścią sosu - na środku samym keczupem.
Sałatka jest rewelacyjna. Zarówno jej wygląd jak i smak powala każdego u?miech.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu