Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |

Tytul
sernik lodzi jest super próbowałam zrobić wszystkim bardzo smakowało pozdrawiam
...
| 2014-09-15 17:45 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na obiady >> Dania mięsne
Czas Wykonanie 170 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: powyżej 100 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Wędzenie wędlin - składniki:

Kiełbasa:
łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa
łopatka lub udziec wołowy
golonka wieprzowa

świeżo i grubo zmielony pieprz czarny (ok. 1 gram / 1 kg mięsa)
peklosól (2 dkg / 1 kg mięsa)
czosnek (ok. 2 ząbki / 1 kg mięsa)
Zobacz proporcje i sposób wykonania swojskiej kiełbasy


Marynata do mięsa:
sól peklowana
woda
ziarna pieprzu czarnego
ziarna ziela angielskiego
ząbki czosnku
liście laurowe
Zobacz proporcje i sposób wykonania marynaty do mięsa

Wędzenie wędlin - sposób wykonania:

Dzisiejszy dzień upłynął nam przy wędzeniu wędlin: swojskiej kiełbasy, szynki, boczku oraz dla urozmaicenia smaku - kurczaków. Kilka dni temu, po burzliwych zakupach i obchodzeniu z mamą kilku jak nie kilkunastu sklepów mięsnych w celu wybrania najlepszego mięsa, umieściliśmy mięso w zalewie czy jak kto woli marynacie do mięsa. Wczoraj zagniataliśmy i upchaliśmy mięso do kiszki formując przy pomocy ręcznej maszynki kiełbasy. Przewiązaliśmy sznurkiem szynki boczki schaby i kurczaki do wędzenia. Wszystko przez noc wisiało swobodnie, aby dobrze przeschło przed wędzeniem. Dziś tato do wieczora wędził nasze wędliny - szczegółowy sposób wędzenie opisany jest tutaj. Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Zupełnie inny smak od kupnych, że już nie wspomnę o zdrowiu.
W ciągu roku kilka razy wędzimy większą ilość wędlin, po czym nadwyżki mrozimy. Jedynym mankamentem mrożenia jest to, że szynka po odmrożeniu jest trochę wodnista, kiełbasa może się kruszyć. Natomiast schab i boczek posiada niemalże nie zmienioną strukturę i smak. Kiełbasę można dodatkowo ususzyć przy kaloryferze - to ulubiony sposób mojego taty.
Polecam Wam przyrządzić wędzonkę na zbliżające się święta i życzą smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []