Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 350 pysznych przepisów.

Komentarze

dobre
dobre...
| 2014-03-24 18:52 |

miama
super przepisy dla mojej mamy mnie to
nie kręci....
| 2014-03-24 18:51 |

salatkamwarstwowa ze sledz
do tej salatki dodaje jeszcze 3 ogorki konserwowe ,a buraczki konserwowe ze swojej spizarni
...
| 2014-03-23 17:46 |

Tytul
Kruche ciastka rewelacja. Proste w wykonaniu a za razem smaczne. Polecam...
| 2014-03-19 18:57 |

Tytul
Moje gratulacje....
Nareszcie ktoś gotuje tak jak powinno być. Moje wielkie słowa uznania !!
Ludwika...
| 2014-03-17 21:01 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na obiady >> Dania mięsne
Czas Wykonanie 170 minut Porcji 12 Trudność średnie Koszt: powyżej 100 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Wędzenie wędlin - składniki:

Kiełbasa:
łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa
łopatka lub udziec wołowy
golonka wieprzowa

świeżo i grubo zmielony pieprz czarny (ok. 1 gram / 1 kg mięsa)
peklosól (2 dkg / 1 kg mięsa)
czosnek (ok. 2 ząbki / 1 kg mięsa)
Zobacz proporcje i sposób wykonania swojskiej kiełbasy


Marynata do mięsa:
sól peklowana
woda
ziarna pieprzu czarnego
ziarna ziela angielskiego
ząbki czosnku
liście laurowe
Zobacz proporcje i sposób wykonania marynaty do mięsa

Wędzenie wędlin - sposób wykonania:

Dzisiejszy dzień upłynął nam przy wędzeniu wędlin: swojskiej kiełbasy, szynki, boczku oraz dla urozmaicenia smaku - kurczaków. Kilka dni temu, po burzliwych zakupach i obchodzeniu z mamą kilku jak nie kilkunastu sklepów mięsnych w celu wybrania najlepszego mięsa, umieściliśmy mięso w zalewie czy jak kto woli marynacie do mięsa. Wczoraj zagniataliśmy i upchaliśmy mięso do kiszki formując przy pomocy ręcznej maszynki kiełbasy. Przewiązaliśmy sznurkiem szynki boczki schaby i kurczaki do wędzenia. Wszystko przez noc wisiało swobodnie, aby dobrze przeschło przed wędzeniem. Dziś tato do wieczora wędził nasze wędliny - szczegółowy sposób wędzenie opisany jest tutaj. Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Zupełnie inny smak od kupnych, że już nie wspomnę o zdrowiu.
W ciągu roku kilka razy wędzimy większą ilość wędlin, po czym nadwyżki mrozimy. Jedynym mankamentem mrożenia jest to, że szynka po odmrożeniu jest trochę wodnista, kiełbasa może się kruszyć. Natomiast schab i boczek posiada niemalże nie zmienioną strukturę i smak. Kiełbasę można dodatkowo ususzyć przy kaloryferze - to ulubiony sposób mojego taty.
Polecam Wam przyrządzić wędzonkę na zbliżające się święta i życzą smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []