Wędzenie wędlin - składniki:

Kiełbasa:
łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa
łopatka lub udziec wołowy
golonka wieprzowa

świeżo i grubo zmielony pieprz czarny (ok. 1 gram / 1 kg mięsa)
peklosól (2 dkg / 1 kg mięsa)
czosnek (ok. 2 ząbki / 1 kg mięsa)
Zobacz proporcje i sposób wykonania swojskiej kiełbasy


Marynata do mięsa:
sól peklowana
woda
ziarna pieprzu czarnego
ziarna ziela angielskiego
ząbki czosnku
liście laurowe
Zobacz proporcje i sposób wykonania marynaty do mięsa

Wędzenie wędlin - sposób wykonania:

Dzisiejszy dzień upłynął nam przy wędzeniu wędlin: swojskiej kiełbasy, szynki, boczku oraz dla urozmaicenia smaku - kurczaków. Kilka dni temu, po burzliwych zakupach i obchodzeniu z mamą kilku jak nie kilkunastu sklepów mięsnych w celu wybrania najlepszego mięsa, umieściliśmy mięso w zalewie czy jak kto woli marynacie do mięsa. Wczoraj zagniataliśmy i upchaliśmy mięso do kiszki formując przy pomocy ręcznej maszynki kiełbasy. Przewiązaliśmy sznurkiem szynki boczki schaby i kurczaki do wędzenia. Wszystko przez noc wisiało swobodnie, aby dobrze przeschło przed wędzeniem. Dziś tato do wieczora wędził nasze wędliny - szczegółowy sposób wędzenie opisany jest tutaj. Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Zupełnie inny smak od kupnych, że już nie wspomnę o zdrowiu.
W ciągu roku kilka razy wędzimy większą ilość wędlin, po czym nadwyżki mrozimy. Jedynym mankamentem mrożenia jest to, że szynka po odmrożeniu jest trochę wodnista, kiełbasa może się kruszyć. Natomiast schab i boczek posiada niemalże nie zmienioną strukturę i smak. Kiełbasę można dodatkowo ususzyć przy kaloryferze - to ulubiony sposób mojego taty.
Polecam Wam przyrządzić wędzonkę na zbliżające się święta i życzą smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu