Wigilijne krokiety z grzybami

Czas 60 minut Porcji kcal : 240 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Krokiety z grzybami to moje odkrycie roku, są nie tylko potrawą na Wigilię, ale i na imprezy czy codzienne obiady. Farsz do krokietów wigilijnych można zrobić dużo wcześniej

Wigilijne krokiety z grzybami – składniki:

Ciasto na naleśniki:
250 gramów mąki pszennej
250 ml wody
250 ml mleka 3,2%
2 jajka
2 łyżki oleju
pół łyżki soli
szczypta cukru i szczypta sody lub proszku do pieczenia

Farsz:
1 kg pieczarek
75 gramów suszonych borowików
2 średnie cebule
2 łyżki masła
do smaku pieprz i sól

Do obtoczenia:
2 szklanki bułki tartej
2 jajka

Wigilijne krokiety z grzybami – sposób wykonania:

Krokiety z grzybami to moje odkrycie roku, są nie tylko potrawą na Wigilię, ale i na imprezy czy codzienne obiady. Farsz do krokietów wigilijnych można zrobić dużo wcześniej i zamrozić. Zaoszczędzimy sporo czasu tuż przed Wigilią. Ścieranie na tarce pieczarek jest czasochłonne. Farsz mrozimy w plastikowych pojemnikach, a dzień przed robieniem krokietów pojemnik z farszem wyjmujemy z zamrażalki i odkładamy w kuchni do rozmrożenia.

Suszone borowiki moczymy w wodzie przez kilkanaście godzin by napęczniały. Następnie gotujemy je w posolonej wodzie przez 1-1,5 godziny i mielimy na drobnym sicie.
Podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy starte na grubych oczkach posolone pieczarki. Dusimy razem do czasu aż wyparują soki z pieczarek. Dodajemy zmielone wcześniej borowiki. Farsz doprawiamy przyprawami i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy ciasto na naleśniki:
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i szczyptę sody/proszku do pieczenia i mieszamy. Wbijamy jajka, dolewamy wodę, mleko i 2 łyżki oleju.

Całość mieszamy mikserem lub blenderem. Z tak przygotowanego ciasta smażmy naleśniki. Należy pamiętać, że do krokietów naleśniki muszą być elastyczne i nie spieczone.

Gdy farsz ostygnie, nakładamy około 2 łyżek farszu na placek naleśnikowy i rozsmarowujemy. Następnie naleśniki zwijamy w rulon lub składamy w kopertę. Krokiety obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

Z podanego przepisu powinno wyjść około 12 krokietów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *