Zapiekanka ziemniaczana - składniki:

- 0,5 kg pieczarek,
- 2 czerwone papryki,
- 0,5 kg cebuli,
- 2 pomidory,
- 25 dkg żółtego sera
- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- oregano,

Zapiekanka ziemniaczana - sposób wykonania:

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej rozpoczynamy od pokrojenia pomidorów, pieczarek, ziemniaków, papryki i cebuli na cieniutkie paseczki.

Na sam spód naczynia żaroodpornego wrzucamy 0,5 kg plasterków ziemniaków, na to kładziemy 0,25 kg cebuli i posypujemy pieprzem i solą. Następnie nakładamy 0,5 kg pieczarek. Na pieczarki wrzucamy pokrojone pomidory. Pposypujemy oregano i nakładamy 0,25 kg cebuli. Na cebulę wrzucamy 0,5 kg ziemniaków.
Tak przygotowaną potrawę wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Zapiekamy w temperaturze około 180 stopni.

W tym czasie na tarce tarkujemy ser i po 10 min. zapiekania posypujemy nim naszą zapiekankę.
Po 20 minutach zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu