Żeberka w miodzie

Czas 35 minut Porcji kcal : 235 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Żeberka w miodzie – składniki :

1 kg chudych żeberek wieprzowych
olej do smażenia

zalewa :
6 łyżek miodu
4 łyżki octu winnego
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sosu chili

Żeberka w miodzie – sposób wykonania :

Żeberka myjemy i osuszamy, kroimy w paski dowolnej wielkości. Olej rozgrzewamy na patelni, obsmażamy żeberka na rumiano.
Składniki zalewy łączymy ze sobą i mieszamy bardzo dokładnie po czym zalewamy nią zimne żeberka, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Żeberka wraz z zalewą wkładamy do rękawa do pieczenia, zapiekamy godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Niestety miód ma tendencję do przypalania, dlatego naczynie żaroodporne w którym umieścimy żeberka można na początku pieczenia przykryć a odkryć na 20 minut przed końcem pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *