Zupa fasolowa - składniki:

300 g fasoli typu Jaś
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 plastrów boczku wędzonego
4 ziemniaki
liść laurowy, ziele angielskie
1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera
sól, pieprz
majeranek, oregano (po około 1 łyżeczce)
2 łyżki oleju

Zupa fasolowa - sposób wykonania:

Dzień wcześniej fasolę namaczamy w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy ja w tej samej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, na niewielkim ogniu do momentu aż będzie pół miękka.
W między czasie szykujemy pozostałe składniki.
Cebulkę siekamy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy aż się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone w drobne słupki warzywa, mieszamy i zdejmujemy z ognia, wrzucamy do zupy. Do zupy po 10 minutach dodajemy tez pokrojone w kostkę ziemniaki.W tym momencie zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz na końcu majerankiem i oregano.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu