Zupa gulaszowa - składniki:

0,5 kg mi?sa wieprzowego np. z ?opatki
2 papryki, czerwona i zielona
1 puszka pomidorów bez skóry
Ma?a puszeczka koncentratu pomidorowego
1 pietruszka
2 marchewki
2-3 ziemniaki
3 z?bki czosnku
Kostka bulionowa warzywna
Cebula
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka proszku, suszona bazylia.
olej

Zupa gulaszowa - sposób wykonania:

Mi?so myjemy i kroimy w paski lub kostk?. Podsma?amy na dnie wysokiego rondla lub garnka. Wrzucamy obran? i pokrojon? w kostk? cebul? . W tym czasie na osobnej patelni podgrzewamy olej, na którym podsma?amy obrane z?bki czosnku, oraz pomidory z puszki, lekko je zgniataj?c drewnian? ?y?k?. Gdy cebula si? zeszkli, do garnka wlewamy zawarto?? patelni, oraz 3 litry wody. Gotujmy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojon? w kr??ki marchewk? i pietruszk?, oraz pokrojon? w niedu?e paski papryk?. Gotujemy tak d?ugo a? marchewka lekko zmi?knie. Do zupy dodajemy kostk? warzywn?, pomidory z puszki, oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gdy wszystko si? ugotuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy zup? do smaku. Zupa gulaszowa powinna by? pikantna.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu