Zupa gulaszowa - składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
2 papryki, czerwona i zielona
1 puszka pomidorów bez skóry
Mała puszeczka koncentratu pomidorowego
1 pietruszka
2 marchewki
2-3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
Kostka bulionowa warzywna
Cebula
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka proszku, suszona bazylia.
olej

Zupa gulaszowa - sposób wykonania:

Mięso myjemy i kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na dnie wysokiego rondla lub garnka. Wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę . W tym czasie na osobnej patelni podgrzewamy olej, na którym podsmażamy obrane ząbki czosnku, oraz pomidory z puszki, lekko je zgniatając drewnianą łyżką. Gdy cebula się zeszkli, do garnka wlewamy zawartość patelni, oraz 3 litry wody. Gotujmy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę i pietruszkę, oraz pokrojoną w nieduże paski paprykę. Gotujemy tak długo aż marchewka lekko zmięknie. Do zupy dodajemy kostkę warzywną, pomidory z puszki, oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gdy wszystko się ugotuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy zupę do smaku. Zupa gulaszowa powinna być pikantna.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu