Zupa ogórkowa - składniki:

Skrzydełka kurczaka (4-5 sztuk)
4 ziemniaki
2- marchewki
1 duża pietruszka
½ selera
5-6 ogórków kiszonych

Ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu
4 łyżki śmietany (najlepiej wcześniej wyciągniętej z lodówki)

Zupa ogórkowa - sposób wykonania:

Zupa ogórkowa. Umyte skrzydełka kurczaka umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Zanim wywar się zagotuje ściągamy chochlą pianę. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Warzywa obieramy i myjemy, następnie kroimy w kostkę, i wrzucamy do skrzydełek. Gotujemy tak długo aż warzywa zmiękną. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej, i dodajemy do zupy gdy warzywa będą miękkie. Gotujemy zupę na wolnym ogniu jeszcze 15-20 minut. Przyprawiamy zupę do smaku. Na sam koniec dodajemy śmietanę, którą najlepiej wymieszać z dwiema chochelkami zupy, aby ją „zahartować” Rozmieszaną śmietanę wlać do nie gotującej się zupy.
  • Currently 4.33/5

4.3/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu