Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wielkanocne
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Żurek wielkanocny - składniki:

pół litra zakwasu na żurek
20 dag chudego boczku wędzonego
3 białe kiełbasy
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
przyprawy: ziele angielskie (3x) liść laurowy (2x), sól, pieprz do smaku, majeranek
125 ml śmietany 18%
4 jajka ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny - sposób wykonania:

Grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około 10 minut.
Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone i gotujemy. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. W tym czasie cebule kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia wyciskamy czosnek, chwilkę przesmażamy i całość dodajemy do zupy. Następnie wrzucamy pętka białej kiełbasy i gotujemy wszystko około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy ponownie do zupy. Dodajemy tez do niej zakwas i przyprawiamy do smaku, dodajemy majeranek, gdy zupa lekko się zagotuje jest gotowa. Wówczas doprawiamy ją śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []