Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności








potrawy wigilijne przepisy





Poradnik Kulinarny : 12 potraw wigilijnych
Polecam 360 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Na jaki rozmiar foremki jest ten przepis?
Chciałabym go jutro upiec....
| 2014-12-22 19:58 |

Tytul
Jak nie masz termoobiegu to w temperturze o 10 stopni wyższej....
| 2014-12-15 8:45 |

Tytul
A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

Kama...
| 2014-12-14 22:47 |

byki i serniki
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków. Przepis taki sam, j...
| 2014-12-09 14:34 |

Tytul
Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad :)...
| 2014-12-04 14:59 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wielkanocne
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Żurek wielkanocny - składniki:

pół litra zakwasu na żurek
20 dag chudego boczku wędzonego
3 białe kiełbasy
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
przyprawy: ziele angielskie (3x) liść laurowy (2x), sól, pieprz do smaku, majeranek
125 ml śmietany 18%
4 jajka ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny - sposób wykonania:

Grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około 10 minut.
Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone i gotujemy. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. W tym czasie cebule kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia wyciskamy czosnek, chwilkę przesmażamy i całość dodajemy do zupy. Następnie wrzucamy pętka białej kiełbasy i gotujemy wszystko około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy ponownie do zupy. Dodajemy tez do niej zakwas i przyprawiamy do smaku, dodajemy majeranek, gdy zupa lekko się zagotuje jest gotowa. Wówczas doprawiamy ją śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []