Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wielkanocne
 
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Żurek wielkanocny - składniki:

pół litra zakwasu na żurek
20 dag chudego boczku wędzonego
3 białe kiełbasy
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
przyprawy: ziele angielskie (3x) liść laurowy (2x), sól, pieprz do smaku, majeranek
125 ml śmietany 18%
4 jajka ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny - sposób wykonania:

Grzyby zalewamy zimną wody i moczymy około 10 minut.
Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone i gotujemy. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. W tym czasie cebule kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia wyciskamy czosnek, chwilkę przesmażamy i całość dodajemy do zupy. Następnie wrzucamy pętka białej kiełbasy i gotujemy wszystko około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy ponownie do zupy. Dodajemy tez do niej zakwas i przyprawiamy do smaku, dodajemy majeranek, gdy zupa lekko się zagotuje jest gotowa. Wówczas doprawiamy ją śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []