Ananasek

Czas 50 minut Porcji 20 kcal : 378 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Ananasek – składniki:

Składniki na ciasto:
– 8 białek
– 200 gram cukru
– 200 gram wiórek kokosowych
– 200 gram maku
– łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
– puszka ananasów
– 3 opakowania galaretek pomarańczowych
– 400 ml mleka
– budyń śmietankowy bez cukru
– 5 żółtek
– 200 gram masła
– 3 łyżki cukru

Dodatkowo około 300 gram delicje pomarańczowych.

Ananasek – sposób wykonania:

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i ubijamy aż stanie się bardzo sztywna, następnie wsypujemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 23×38 cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.

Masa:
Widelcem rozkłócamy żółtka w odrobinie mleka. Wsypujemy budyń i cukier. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy powoli rozmieszaną masę. Energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje, studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy porcjami przestudzony budyń, mieszamy, do wyczerpania.
1,5 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Gdy zaczyna tężeć dodajemy ją do masy budyniowej i mieszamy.

Ananasy odsączamy na sitku, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy budyniowej, mieszamy.
Galaretka:
Galaretkę ( czyli pozostałe 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i studzimy.

Spód ciasta smarujemy masą budyniową, na wierzch układamy delicje, zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.