Nalewki w procesie maceracji zachowują smak i aromat z owoców, ziół bądź kwiatów. Mikstury mogą być dosładzane tradycyjnym cukrem bądź miodem prosto z pasieki. Poznaj 10 najlepszych owoców na nalewki.
Praktycznie każde zioło, kwiat czy owoc nadaje się do tego by przerobić je na nalewkę. W procesie maceracji, czyli moczenia w alkoholu o mocy od 35% do 96%. Są zioła, oraz produkty pszczele, przy których produkcji musimy zachować ściśle określone proporcje. Przykładowo nalewka z propolisu wymaga stężenia alkoholu w wysokości od 70 do 74%. Przy niższej zawartości % kit pszczeli nie rozpuści się, a przy wyższej zawartości % propolis straci swoje cenne właściwości. Nalewki z owoców są dużo łatwiejsze do zrobienia.
Poznaj 10 najlepszych owoców na nalewki.
Podstawą każdej, dobrej nalewki są: dobry przepis kulinarny, cierpliwość oraz przede wszystkim odpowiednie składniki.
TOP 1. Wiśnie.
Z wiśni zrobisz jedną z najsmaczniejszych nalewek – wiśniówkę. Charakteryzuje się ona pięknym, ciemno czerwony kolor i stonowany słodkokwaśny smak. Przepis na nalewkę z wiśni znajdziesz na https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-wisni-wisniowka-na-spirytusie-krok-po-kroku/
TOP 2. Maliny.
Maliny są ogólnie dostępnymi i niedrogimi owocami. Zbierane są latem oraz jesienią, a więc 2 razy w roku możemy zrobić z nich pyszną malinówkę. Mikstura z malin doskonale działa na przeziębienie oraz infekcje.
TOP 3. Dzika róża.
Nalewka z owoców dzikiej róży ma piękny, słomiany kolor i wykwintny smak pomarańczy. Na kresach wschodnich nalewka z dzikiej róży określana jako żenicha kresowa, była podawana akceptowanym kawalerom, którzy przychodzi w konkury. Owoce dzikiej róży zbiera się po pierwszych przymrozkach na przełomie października i listopada.
Pozostałe owoce na nalewki:
- 4. Winogrona. Nalewka z winogron oprócz walorów smakowych, pozytywnie oddziałuje na serce. Jest bogatym źródłem witamin. Jeśli szukasz przepisu, jak krok po kroku przygotować nalewkę z winogron, sprawdź https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-winogron-przepisy-i-wykonanie-krok-po-kroku/
- 5. Aronia. Nalewka z owoców aronii ma pozytywny wpływ na układ krwionośny.
- 6. Czarna porzeczka. Nalewka z czarnej porzeczki jest bogatym źródłem witaminy C.
- 7. Jagody leśne. Trudno dostępne owoce leśne stanowią ucztę dla podniebienia podczas kosztowania nalewki jagodowej.
- 8. Cytryny. Ulubionym owocem wielu Polaków na nalewki są cytryny, z których przyrządza się cytrynówkę. Szczególnie ceniona jest wersja na miodzie.
- 9. Pomarańcze. Nalewka z pomarańczy do szlachetniejsza w smaku wersja popularnej cytrynówki.
- 10. Orzechy włoskie. Z niedojrzałych owoców orzecha włoskiego przyrządza się mało smaczną, ale niezwykle zdrowotne orzechówkę.
Podsumowanie.
W kulturze polskiej nalewki stosowane są głównie jako środek leczniczy i wspomagający walkę z chorobami i problemami zdrowotnymi. Ludowa medycyna uważa, że nalewki pozytywnie oddziałują na większość dolegliwości. Każdy z nas z pewnością może w łatwy sposób przygotować domową nalewkę. Wystarczy dobry przepis, popularne owoce lub zioła oraz oczywiście mocny alkohol do maceracji.
Artykuł partnerski.