3 przepisy na naleśniki idealne na jesień!

Naleśniki są popularną potrawą na obiad, kolację lub pożywne śniadanie. Lubię je zarówno dzieci jak i dorośli. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali dobrej patelni, sprawdzonego przepisu na ciasto oraz ulubionego nadzienia. Poznaj 3 ciekawe pomysły na domowe naleśniki.

Ciasto na naleśniki

Bazą udanych naleśników domowych jest sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Potrzebne nam będą następujące składniki:
– półtorej szklanki pszennej mąki / 1 szklanka = 250 ml /
– pół szklanki mleka
– szklanka wody gazowanej ewentualnie niegazowanej
– dwie łyżki cukru
– dwie łyżki oleju
– dwa jajka
– szczypta soli

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy za pomocą miksera, do czasu aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Uzyskane ciasto na naleśniki odstawiamy na kwadrans. W międzyczasie rozgrzewamy patelnie i smażymy kolejno naleśniki, aż skończy się ciasto. Wyjdzie nam około 15 naleśników o średnicy 25 cm. Z podanego ciasto możemy także usmażyć krokiety.

Dodanie oleju do ciasta sprawia, że nie musimy natłuszczać patelni. Rozgrzanie patelni przed smażeniem jest bardzo ważne, w przeciwnym razie pierwszego naleśnika spiszemy na straty. Nowoczesne patelnie do naleśników posiadają nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu za każdym razem uda nam się usmażyć idealne naleśniki. Smażenie z obu stron i łatwe obracanie bez przypalania to wyjątkowa zaleta patelni granitowych lub marmurkowych z warstwą non-stick.

Poznaj sprawdzone nadzienia na domowe naleśniki

Dzięki rozmaitym nadzieniom, możemy za każdym razem przygotowywać oryginalne naleśniki. Naleśniki mogą być podawana na słodko bądź słona. Od naszej wyobraźni oraz składników w spiżarni zależy jakie przygotujemy naleśniki. Sprawdź 3 pyszne pomysły na domowe naleśniki.

Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem to najprostsze w przygotowaniu danie. Wystarczy usmażone naleśniki posmarować ulubionym dżemem lub powidłami, zawinąć i podać do konsumpcji. Jest na najprostsza i najlepsza wersja naleśników dla dzieci.

Naleśniki z twarogiem

Naleśniki z twarogiem są bardzo sytą propozycją na szybki obiad. Do nadzienia potrzebować będziemy :
– 400 g tłustego twarogu
– dwie łyżki cukru waniliowego
– trzy łyżki gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu
Twaróg rozgniatamy i łączymy z cukrem oraz śmietaną lub wspomnianym jogurtem naturalnym. Powstałą masę twarogową rozsmarowujemy równomiernie na usmażone wcześniej naleśniki. Zawijamy lub składamy i podsmażamy z obu stron na rumiano.

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami są szybką wersją racuchów z jabłkami. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto na naleśniki. Na wierzch ciasta kładziemy kawałki jabłek. Smażymy z obu stron na rumiano. Potrawa apetycznie wygląda i jest uwielbiana przez najmłodszych.

Połowa sukcesu tkwi w sprawdzonym przepisie na naleśniki. Druga połowa sukcesu to dobrej jakości patelnie do smażenia naleśników z nieprzywierającą powłoką.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.