31 października 2020: Jak zrobić prawdziwy cukier waniliowy. Czym się różni od cukru wanilinowego?
Prawdziwy cukier waniliowy możesz w bardzo prosty sposób zrobić w domu. Potrzebować będziesz jedynie zwykłego cukru oraz laski wanilii. Kto raz spróbuje domowego cukru waniliowego już nigdy nie sięgnie pod cukier z torebki. Czytaj więcej >>
3 października 2020: Dlaczego zakwas jest lepszy od drożdży?
Pieczenie chleba na zakwasie jest czasochłonnym procesem. Ciasto drożdżowe na chleb wyrasta po 1 godzinie, z zakwasu po 6 – 12 godzinach. Z tego powodu większość piekarni i gospodyń domowych wybiera wyrastania chleba na drożdżach. Jaka jest różnica w smaku? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają drożdże i zakwas? Dlaczego zakwas jest lepszy od drożdży? Na te pytania odpowiem na blogowym poradniku wraz ze sprawdzonym przepisem na zakwas żytni. Z powodzeniem przygotujecie zakwas wspaniale spulchniający domowy chleb. Czytaj więcej >>
24 września 2020: Jak pić sok z buraka, ile dziennie?
Buraki używam przede wszystkim jako składnik do obiadów. Robię z nich zupę buraczkową lub surówkę do obiadu. Termiczna obróbka buraka niekorzystnie wpływa na zawartość witamin, dlatego często przygotowuję sok z buraka. Odkąd piję sok z buraka przestałam chorować i łapać infekcje w sezonie grypowym. Poznaj mój sprawdzony przepis i dowiedz się jak często pije niskokaloryczny sok z surowego buraka. Czytaj więcej >>