Smażone okruchy chleba, bycze jądra i wieprzowe uszy – oto autentyczne potrawy z Hiszpanii. Lubisz kulinarne wyzwania? Nie boisz się próbować potraw stworzonych z intrygujących produktów, które nie wchodzą w skład Twoich typowych posiłków? Pozwól zaskoczyć się osobliwym daniom kuchni hiszpańskiej. Ten położony na Półwyspie Iberyjskim kraj pod względem kulinarnym oferuje dużo więcej niż kiełbasa chorizo, krewetki czy omlet z ziemniakami. Oto hiszpańskie propozycje dla żądnych smakowych doznań!
Migas
Stworzenie pełnoprawnego dania z okruszków chleba wydaje się rzeczą niemożliwą. Tymczasem Hiszpanom sztuka ta wychodzi całkiem nieźle. Nasze zestawienie otwiera potrawa zwana migas, w której to właśnie okruchy grają główną rolę. Pokruszony czerstwy chleb zwilża się wodą, a następnie smaży na oliwie z oliwek z przyprawami do momentu, aż okruchy wsiąkną tłuszcz. Niektórzy podają migas z podsmażonym boczkiem lub kiełbasą chorizo.
Oreja
Pora na nieco mocniejsze uderzenie. Smażone okruszki chleba są dość specyficzną potrawą, ale do jej spróbowania nie potrzeba odwagi. Inaczej jest z daniem, które w menu hiszpańskiej restauracji znajdziesz pod nazwą oreja. Poligloci być może już zgadli, że chodzi tu o ucho. Ściślej mówiąc – o ucho świni. Hiszpanie nie lubią marnować jedzenia i przyrządzają potrawy z użyciem niemal każdej części ciała zwierząt rzeźnych, a wieprzowe uszy przez wielu uznawane są za przysmak. Można je smażyć, piec i dusić. Najczęściej podawane są w formie tapas, czyli dodatku do lampki wina lub szklanki piwa.
Criadillas
Po świńskich uszach przyszedł czas na jeszcze bardziej zaskakującą część ciała. Kulinarni smakosze być może skuszą się na… jądra! Potrawę zwaną criadillas można przygotować z jąder dowolnego zwierzęcia, ale najczęściej wykorzystuje się do tego jeden z symboli Hiszpanii, czyli byka. Bycze jądra należy ugotować, a następnie pokroić w plasterki. Kolejny krok to smażenie – wtedy są chrupiące – lub duszenie – w takim przypadku mięso mięknie i przechodzi smakiem przypraw.
Angulas
Jako kraj oblewany zarówno przez wody Atlantyku, jak i Morza Śródziemnego, Hiszpania naturalnie słynie ze znakomitych ryb i owoców morza. Obok tych najpopularniejszych, jak krewetki czy sardele, w tutejszej kuchni wykorzystuje się też inne z morskich stworzeń. Do najbardziej osobliwych potraw zalicza się angulas, czyli bardzo młode węgorze smażone z czosnkiem i ostrymi papryczkami. W tym przypadku bardziej zaskakujący od smaku jest wygląd potrawy. Z daleka małe węgorze mogą przypominać makaron. Dopiero po bliższym spojrzeniu zorientujesz się, że obecne na talerzu nitki z pewnością nie powstały z mąki.
Callos
Której z wymienionych potraw spróbujesz w pierwszej kolejności: chlebowych okruchów, wieprzowego ucha, byczych jąder, a może młodych węgorzy? Jeśli nie masz ochoty na żadne z tych dań, zacznij od bezpiecznej opcji. W Hiszpanii tak samo, jak w naszej rodzimej kuchni, przyrządza się flaki, czyli callos. Te najbardziej znane to callos a la madrileña – flaki po madrycku. Powstają one z wołowych lub owczych żołądków, do garnka trafia również kiełbasa chorizo. Aromatycznych hiszpańskich flaków możesz spróbować w Warszawie, bo przygotowują je kucharze z restauracji https://bilbao.com.pl/.
Churros
Churros to tradycyjny hiszpański przysmak, który ma swoje korzenie w starożytnej kuchni. Są to długie, gwiazdkowate w przekroju ciastka, które najczęściej przygotowuje się poprzez smażenie ciasta parzonego w głębokim oleju. Churrosy znane są z chrupiącej zewnętrznej warstwy i miękkiego, delikatnego wnętrza. W Hiszpanii churros stały się popularnym śniadaniem i przekąską, często podawaną z gorącą czekoladą lub posypaną cukrem. Są symbolem hiszpańskiej kultury gastronomicznej, a ich prostota i uniwersalność sprawiają, że są cenione na całym świecie.
Artykuł partnerski.