Bemar gastronomiczny – sposób na zachowanie odpowiedniej temperatury dań

Zachowanie odpowiedniej temperatury dań to w gastronomii podstawa. W tym celu warto zainwestować w wysokiej klasy bemary, które zadbają, by potrawy zawsze były gorące i pyszne. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, wybierając bemar?

Na smak potraw serwowanych w restauracjach, czy hotelach wpływ ma nie tylko właściwe przygotowanie i doprawienie, ale i odpowiednia temperatura podania. Nawet najwspanialsze dania tracą swe walory smakowe, kiedy próbujemy ich na zimno. W wielu lokalach jest to duży problem, gdyż posiłki po przygotowaniu bardzo szybko tracą swą temperaturę. Z tego też powodu, zarówno w restauracjach, barach, jak i chociażby w szpitalach, czy stołówkach, bardzo często wykorzystuje się bemary. Są to urządzenia, które mimo swego nieskomplikowanego działania, zapewniają niezwykłą skuteczność. To doskonały przykład tego, że proste rozwiązania często sprawdzają się najlepiej. Zadaniem bemarów jest podtrzymanie temperatury, a niekiedy nawet podgrzanie umieszczonych w nich dań. Jest to możliwe dzięki wodzie ogrzewającej całą konstrukcję od wewnątrz. Sprawdźmy, jak wybrać dobry bemar gastronomiczny.

Bemar gastronomiczny – kiedy się przyda?

Bemar to urządzenie powszechnie stosowane w gastronomii. W wielu lokalach stanowi wręcz podstawę wyposażenia. Bez wątpienia bemar przydaje się wszędzie tam, gdzie niezbędne jest podtrzymanie wysokiej temperatury dań. Z tego też powodu powszechnie wykorzystuje się je na przykład w hotelowych bufetach, czy na stołówkach. Dzięki temu wszystkie serwowane potrawy są gorące nawet po upływie godziny, czy dwóch. Bemary szczególnie dobrze sprawdzają się do podgrzewania dań jednogarnkowych oraz zup. Warto podkreślić też, że urządzenia te, całkowicie eliminują ryzyko przypalenia potraw.

Bemar gastronomiczny – jaki wybrać?

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów bemarów. Zanim więc wybierzemy odpowiedni do naszego lokalu, dowiedzmy się, czym powinniśmy sugerować się przy kupnie. Przede wszystkim należy wiedzieć, że bemary mają różne kształty, wymiary i głębokości. Dlatego też zastanówmy się, do jakiego rodzaju dań podgrzewacza szukamy. Te w kształcie misy, świetnie sprawdzą się do zup. Płytkie, prostokątne natomiast, do potraw garmażeryjnych.

Bemar gastronomiczny – gdzie kupić?

Podgrzewacze bufetowe to urządzenia, których nie dostaniemy w zwykłym supermarkecie. Profesjonalny bemar bez problemu kupimy jednak w sklepie lub hurtowni gastronomicznej. Jeśli cenimy sobie duży wybór wśród sprawdzonych produktów, postawmy na zakupy internetowe, na przykład na https://gastromix.pl/3198-bemary-nastawne. Dzięki temu zaoszczędzimy wiele czasu i z pewnością znajdziemy idealne urządzenie.
Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *