Bezpieczeństwo i higiena w restauracji

Designerskie wnętrza, doskonały personel, nowoczesne sprzęty to podstawa każdego restauratora. Profesjonalne urządzenia, dobrej jakości produkty i umiejętności kucharza to nie wszystko – podstawą działalności jest też przestrzeganie zasad higieny oraz zapewnienie gościom bezpieczeństwa.

Bezpieczeństwo i higiena


Na popularność i uznanie każdego lokalu gastronomicznego ma wpływ wiele czynników – jak świeżość i smak dań, jakość obsługi, wystrój wnętrza, atmosfera czy rodzaj serwowanej kuchni. Równie ważne jest jednak dbanie o nastrój, poczucie bezpieczeństwa i zdrowie gości. Jak to zrobić?


Podstawowe zasady bezpieczeństwa i wymagania obejmują kilka czynności – to nie tylko regularne sprzątanie zaplecza kuchennego, łazienki, sali, ale także dbanie o dezynfekcję i higienę pracy. Duże znaczenie ma również wyposażenie – trzeba zamówić m.in. naświetlacze do jaj, szafy i inny sprzęt chłodzący, strój dla kucharzy, środki do dezynfekcji i wiele innych.


Hurtownia gastronomiczna – dobry wybór na zakupy


Nawet najlepsze jedzenie nie będzie wystarczającą zachętą dla gości – ważne, aby każdy czuł się w lokalu bezpiecznie. Niestrawność, biegunka czy zatrucie zwykle dyskwalifikują restaurację, dlatego warto zadbać o odpowiednie wyposażenie. Należy też uważać na niektóre produkty, które szybko się psują lub wymagają specjalnego traktowania – jak świeże owoce morza i ryby, ale też kawior czy jaja. Hurtownia gastronomiczna to odpowiednie miejsce, aby kupić wszelkie niezbędne akcesoria – m.in. naświetlacze do jaj (więcej informacji o naświetlaczach dostępnych na stronie https://revolution.pl/naswietlacze-do-jaj), deski do krojenia, ale też środki do dezynfekcji, maseczki ochronne czy stroje dla personelu.


Naświetlacz do jaj czy deski do krojenia to niezbędne akcesoria w każdym lokalu, ale warto zainwestować też w urządzenia służące do przechowywania produktów spożywczych w odpowiednich warunkach – jak m.in. szafy chłodnicze, komory mroźnicze, termosy, pojemniki GN, lodówki, pakowarki próżniowe.


Higiena (nie tylko) w dobie koronawirusa


Hurtownia gastronomiczna https://revolution.pl/ to dobre miejsce nie tylko na skompletowanie niezbędnych urządzeń i drobnych gadżetów – można w niej kupić również maski ochronne, jednorazowe rękawice i środki do dezynfekcji powierzchni czy dłoni. Można tu kupić ponadto sprzęty do łazienki – jak dozowniki do mydła czy odświeżacze powietrza – a także profesjonalne urządzenia do kuchni i restauracyjnego ogrodu – jak zmywarki i lampy owadobójcze. Regularna dezynfekcja i przestrzeganie podstawowych zasad higieny może uchronić przed bakteriami czy wirusami, dlatego warto o tym pamiętać.

Artykuł partnerski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *