Ciasto czekoladowe? Poznaj pomysły na wyjątkowe wypieki!

Ciasto czekoladowe to idealna propozycja dla miłośników czekolady. Przepisów jest mnóstwo dzięki czemu nigdy się nie znudzą!

Ciasto czekoladowe może mieć różne formy. Może to być czekoladowa babka, torcik czekoladowy, murzynek lub rolada czekoladowa. Ale istnieją także „czekoladowe wersje” innych, znanych ciast i deserów. Możemy przygotować np. tartę czekoladową, piernik czekoladowy czy czekoladowe muffinki!

Co więcej, ciasta czekoladowe nie mogą się znudzić dzięki swoim dodatkom! Pasuje do nich wiele składników takich jak np. orzechy włoskie, laskowe, wiórki kokosowe i owoce takie jak brzoskwinie, wiśnie, maliny, truskawki czy gruszki i banany! Mnogość przepisów i wielość dodatków sprawia, że istnieje niewyczerpana ilość pomysłów na pyszny, czekoladowy deser! Ponadto, czekoladowy biszkopt lub spód można przełożyć kremem o ulubionym smaku lub musem!

Tradycyjne ciasta czekoladowe – szybki deser na co dzień!

Tort czekoladowy to deser, który idealnie sprawdza się na uroczyste przyjęcia, urodziny czy rocznice! Prezentuje się okazale, można go udekorować orzechami i owocami i polać błyszczącą polewą!

Tort czekoladowy z truskawkami można z powodzeniem podać  i z bitą śmietaną i obsypać wiórkami kokosowymi! Biszkopt kakaowy jest zazwyczaj prosty i szybki w wykonaniu, a w smaku – miękki i puszysty!

Babka czekoladowa to ciasto, które jest jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu niż tort czekoladowy! Babkę można posypać cukrem pudrem lub… polać intensywną polewą np. z ciemnej lub mlecznej czekolady. Popularne są także babki czekoladowe z lukrem.

Innym pomysłem, np. na poobiedni deser lub podwieczorek, jest tradycyjne ciasto czekoladowe z orzechami. W tego typu wypiekach warto zadbać o to, by ciasto było miękkie, wilgotne i z wyczuwalnymi kawałkami czekolady. Idealnie sprawdza się w tym przypadku także mocno czekoladowa polewa.

Pomysły na nietuzinkowe ciasto czekoladowe. Zaskocz swoich znajomych!

Przepysznym, wyjątkowym, jedynym w swoim rodzaju ciastem jest piernik. Piernik można także przygotować w wersji czekoladowej. Intensywnie czekoladowe i piernikowe ciasto można dodatkowo przełożyć np. powidłami śliwkowymi. Przepiękny aromat przyprawy korzennej i czekolady sprawi, że ciasto szybko zniknie z talerza!

Kolejną wyjątkową propozycją jest czekoladowiec nasączony kawą i whisky (lub rumem). W wersji dla dzieci kawę i alkohol można zastąpić mocną czarną herbatą z sokiem z pomarańczy. Czekoladowiec to biszkopt kakaowy przełożony delikatnym, puszystym kremem czekoladowym! Krem najlepiej jest przygotować z mlecznej czekolady i bitej śmietany. Szukasz inspirującego przepisu na ciasto czekoladowe? Wiele przepisów dostępnych jest na stronie http://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *