Może wydawać się, że zimą nie mamy zbyt wielu opcji na sycące i jednocześnie smaczne posiłki. Wydaje Ci się, że jedynie latem masz dostęp do świeżych składników, z których możesz wyczarować pyszne dania dla całej rodziny? Nic bardziej mylnego. Również zimą możesz gotować smacznie i zdrowo! Oto nasze przepisy na pyszne, zimowe dania, które zachwycą każdego. Zaczynamy!
- Rybna zapiekanka z dodatkiem owoców morza
Pierwsza propozycja to połączenie ryby, tradycji i smacznego ciasta. To wszystko, połączone ze sobą, tworzy niezwykle smaczny i pełnowartościowy posiłek, idealny na obiad dla całej rodziny. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką.
Składniki:
- 1 łyżka drobno posiekanego kopru
- 1 łyżka drobno posiekanego estragonu
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 por, cienko pokrojony
- 250g filet z łososia bez skóry, pokrojony na 4cm kawałki,
- 250g krewetek, obranych i pozbawionych skórek
- 8 przegrzebków, pozbawionych ikry
- 25g mąki zwykłej
- 250g niesolonego masła, zmiękczonego
- 300ml czystej (rzadkiej) śmietany
- 1kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
- 100ml mleka
- 2 żółtka
- Liście sałaty, do dekoracji
Przygotowanie:
W małej misce wymieszaj mąkę i 25 g masła. Usuń łodygi ziół z patelni i przywróć bulion na średnio-niski ogień. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, następnie dodać mieszankę masła, po 1 łyżce stołowej na raz, ubijając do połączenia po każdym dodaniu. Doprawić i gotować, mieszając, przez 3 minuty do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
Umieść ziemniaki w dużym rondlu z zimną, osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzić i przepuścić przez tłuczek do ziemniaków lub utłuc na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, wmieszać pozostałe 225 g masła. Dodać mleko i żółtka, doprawić i odstawić.
Dodać owoce morza i posiekane zioła do ostudzonego sosu i rozdzielić pomiędzy cztery naczynia żaroodporne o pojemności 350 ml. Na wierzchu ułożyć ziemniaki i piec przez 15-20 minut, aż będą bulgotać i nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i podawać z liśćmi sałaty.
- Makaron z sardynkami
Składniki:
- 300g długiego suszonego makaronu
- 150ml oliwy z oliwek
- 2 szklanki (140g) świeżej bułki tartej
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 mała cebulka kopru włoskiego, drobno posiekanego,
- 1 1/2 łyżki pasty pomidorowej
- 4 anchois, odsączone na papierowym ręczniku
- 1/4 szklanki (60ml) białego wina
- 12 świeżych filetów sardynek
- 1/3 filiżanki (50g) orzeszków piniowych, tostowanych
- Duża szczypta szafranu
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w dużym rondlu we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedź, zachowując 1 szklankę (250ml) wody.
W międzyczasie podgrzej połowę oleju na patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj bułkę tartą i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż nabierze złotego koloru. Przełóż okruchy do miski i wytrzyj patelnię do czysta.
Podgrzej pozostałe 75ml oleju na patelni na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i koper włoski i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż staną się półprzezroczyste. Dodaj pastę pomidorową i gotuj, mieszając, przez kilka sekund. Dodaj anchois i gotuj, mieszając, przez 1 minutę lub do momentu, aż się rozpuszczą i połączą. Dodaj wino i doprowadzić do wrzenia. Dodaj filety sardynek, sułtanki, orzeszki piniowe i szafran, a następnie wymieszaj wszystko do połączenia. Dodaj tyle wody z gotowania, aby spulchnić mieszankę, a następnie gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 5-6 minut, aż lekko się zredukuje. Dopraw do smaku, a następnie wlej sos.
Zimą idealnie sprawdzą się również tradycyjne dania, takie jak pierogi z mąki żytniej czy omlet z warzywami na obiad.
Artykuł partnerski.