Co jeść zimą? Pomysły na rozgrzewające dania

Może wydawać się, że zimą nie mamy zbyt wielu opcji na sycące i jednocześnie smaczne posiłki. Wydaje Ci się, że jedynie latem masz dostęp do świeżych składników, z których możesz wyczarować pyszne dania dla całej rodziny? Nic bardziej mylnego. Również zimą możesz gotować smacznie i zdrowo! Oto nasze przepisy na pyszne, zimowe dania, które zachwycą każdego. Zaczynamy!

  1. Rybna zapiekanka z dodatkiem owoców morza

Pierwsza propozycja to połączenie ryby, tradycji i smacznego ciasta. To wszystko, połączone ze sobą, tworzy niezwykle smaczny i pełnowartościowy posiłek, idealny na obiad dla całej rodziny. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką.

Składniki:

  • 1 łyżka drobno posiekanego kopru
  • 1 łyżka drobno posiekanego estragonu
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 por, cienko pokrojony
  • 250g filet z łososia bez skóry, pokrojony na 4cm kawałki,
  • 250g krewetek, obranych i pozbawionych skórek
  • 8 przegrzebków, pozbawionych ikry
  • 25g mąki zwykłej
  • 250g niesolonego masła, zmiękczonego
  • 300ml czystej (rzadkiej) śmietany
  • 1kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 100ml mleka
  • 2 żółtka
  • Liście sałaty, do dekoracji

Przygotowanie:

W małej misce wymieszaj mąkę i 25 g masła. Usuń łodygi ziół z patelni i przywróć bulion na średnio-niski ogień. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, następnie dodać mieszankę masła, po 1 łyżce stołowej na raz, ubijając do połączenia po każdym dodaniu. Doprawić i gotować, mieszając, przez 3 minuty do uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 2 minuty. Odstaw do ostygnięcia.

Umieść ziemniaki w dużym rondlu z zimną, osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzić i przepuścić przez tłuczek do ziemniaków lub utłuc na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, wmieszać pozostałe 225 g masła. Dodać mleko i żółtka, doprawić i odstawić.

Dodać owoce morza i posiekane zioła do ostudzonego sosu i rozdzielić pomiędzy cztery naczynia żaroodporne o pojemności 350 ml. Na wierzchu ułożyć ziemniaki i piec przez 15-20 minut, aż będą bulgotać i nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i podawać z liśćmi sałaty.

  1. Makaron z sardynkami

Składniki:

  • 300g długiego suszonego makaronu
  • 150ml oliwy z oliwek
  • 2 szklanki (140g) świeżej bułki tartej
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 mała cebulka kopru włoskiego, drobno posiekanego,
  • 1 1/2 łyżki pasty pomidorowej
  • 4 anchois, odsączone na papierowym ręczniku
  • 1/4 szklanki (60ml) białego wina
  • 12 świeżych filetów sardynek
  • 1/3 filiżanki (50g) orzeszków piniowych, tostowanych
  • Duża szczypta szafranu

Przygotowanie:

Ugotuj makaron w dużym rondlu we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedź, zachowując 1 szklankę (250ml) wody.

W międzyczasie podgrzej połowę oleju na patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj bułkę tartą i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż nabierze złotego koloru. Przełóż okruchy do miski i wytrzyj patelnię do czysta.

Podgrzej pozostałe 75ml oleju na patelni na średnim ogniu.

Dodaj cebulę i koper włoski i smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż staną się półprzezroczyste. Dodaj pastę pomidorową i gotuj, mieszając, przez kilka sekund. Dodaj anchois i gotuj, mieszając, przez 1 minutę lub do momentu, aż się rozpuszczą i połączą. Dodaj wino i doprowadzić do wrzenia. Dodaj filety sardynek, sułtanki, orzeszki piniowe i szafran, a następnie wymieszaj wszystko do połączenia. Dodaj tyle wody z gotowania, aby spulchnić mieszankę, a następnie gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 5-6 minut, aż lekko się zredukuje. Dopraw do smaku, a następnie wlej sos.

Zimą idealnie sprawdzą się również tradycyjne dania, takie jak pierogi z mąki żytniej czy omlet z warzywami na obiad.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *