Cukier trzcinowy – co wiemy? Oto 5 ciekawostek

Cukier trzcinowy jest najstarszym cukrem, znanym ludzkości od ponad 10.000 lat. Powszechnie uważany jest za zdrowszy od tradycyjnego białego cukru. W dalszej części artykułu dowiesz się jakie właściwości ma najstarszy cukier. Sprawdź jakie są jego wady i zalety oraz ile ma kalorii.

Właściwości cukru trzcinowego.

Trzcina cukrowa (łacińska nazwa Saccharum officinarum) jest rośliną z regionów tropikalnych dochodzącą do 4 metrów wysokości. Z jej zagęszczonych soków wytwarza się cukier trzcinowy, który charakteryzuje się karmelowym smakiem.

Cukier trzcinowy składa się głównie z sacharozy, czyli dwucukru glukozy i fruktozy. W 100 gramach cukru trzcinowego znajduje się około 387 kalorii. Dla porównania cukier biały zawiera 400 kalorii w 100 gramach. Przykładowo 1 łyżeczka cukru trzcinowego to 16 kalorii. Rafinowany cukier trzcinowy nie różni się zbytnio od tradycyjnego. Jeśli szukasz zdrowszego cukru o oryginalnym smaku, sięgnij po nierafinowany i niewirowany cukier trzcinowy w kostkach. Dowiedz się więcej o cukrze trzcinowym na https://uczymyjakslodzic.pl/cukier-trzcinowy-co-to-za-produkt/. Zawiera on 20% mniej sacharozy oraz wiele składników odżywczych:
– żelazo
– potas
– wapń
– magnez
Dodatkowo jest źródłem beta-karotenu, witaminy B3, E oraz śladowych ilości witamin B1, B2, C. Ilość składników odżywczych nie jest duża, ale sprawia że brązowy cukier trzcinowy jest zdrowszy. Zaleca się go do słodzenia potraw. Swój brązowy kolor zawdzięcza melasie. Melasa jest gęstym, ciemnobrązowym syropem powstającym podczas produkcji cukru. Cukier nierafinowany powstaje bez oddzielania melasy trzcinowej. Od zawartości melasy uzależniony jest jaśniejszy lub ciemniejszy kolor cukru oraz specyficzny karmelowy smak. Charakteryzuje się lepką konsystencją. Część konsumentów przyzwyczajona do białego cukru narzeka na problemy ze zgagą po spożyciu nierafinowanego cukru trzcinowego. Szukasz zdrowego źródła słodkości? Sięgnij po tradycyjny miód prosto od pszczelarza.

Ciekawostki związane z cukrem trzcinowym.

Cukier trzcinowy ze względu na swój ciemny kolor oraz specyficzny, karmelowy smak, wykorzystywany jest jako dodatek do drinków. Z powodzeniem udekorujesz nim także potrawy kulinarne.
Zaskakujący jest fakt, że produkcja cukru z trzciny cukrowej jest obecnie większa niż tradycyjnego cukru buraczanego.
Nierafinowany cukier trzcinowy jest średnio czterokrotnie droższy od rafinowanego cukru białego.
W średniowiecznej Europie cukier trzcinowy uważany był za środek leczniczy.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.