Wśród dostępnych obecnie metod grillowania, grille węglowe są wybierane głównie ze względu na wyjątkowy aromat, jaki nadają potrawom. Pojawia się jednak wiele kontrowersji dotyczących opiekania dań przy użyciu węgla. Czy grille węglowe są dobre dla zdrowia? Poznaj zalety i potencjalne zagrożenia związane ze stosowaniem grillów węglowych.
Korzyści ze stosowania grillów węglowych
Przyrządzanie dań na grillu węglowym wiąże się z kilkoma zaletami, a najważniejsze z nich to:
- zachowanie wartości odżywczych potraw
Grillowanie na węglu pozwala na zachowanie większej ilości witamin i minerałów w warzywach i mięsie w porównaniu np. z gotowaniem jedzenia na parze lub w wodzie. Wysoka temperatura grillowania sprawia, że przyrządzane posiłki tracą mniej wartości odżywczych, a mięso pozostaje wewnątrz soczyste.
- przygotowywanie dań bez tłuszczu
W przypadku opiekania dań na grillach węglowych, tłuszcz znajdujący się w mięsie wytapia się i spływa z rusztu. Dzięki temu gotowe posiłki są mniej kaloryczne. Zmniejszona ilość tłuszczu ułatwia również trawienie potraw, co jest mniejszym obciążeniem dla organizmu.
Należy mieć na uwadze, że skapywanie tłuszczu bezpośrednio na rozżarzony węgiel negatywnie wpływa na prozdrowotne właściwości jedzenia. Z tego względu warto korzystać z tacek ociekowych podczas grillowania.
- wyjątkowy aromat jedzenia
Jedną z głównych zalet grillów węglowych jest niepowtarzalny, wędzony aromat gotowych dań. Węgiel drzewny dodaje potrawom charakterystycznego smaku, który jest ceniony przez wielu miłośników grillowania. Ten sam efekt trudno osiągnąć w przypadku grillów gazowych czy elektrycznych.
Grille węglowe – potencjalne zagrożenia dla zdrowia
Podczas grillowania przy użyciu węgla należy uważać na tłuszcz wytapiający się z potraw oraz zbyt wysokie temperatury przyrządzania posiłków. Na skutek tłuszczu kapiącego bezpośrednio na rozżarzone węgle powstają rakotwórcze substancje, takie jak heterocykliczne aminy (HCA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH).
Heterocykliczne aminy tworzą się, gdy białka w mięsie są poddawane działaniu wysokich temperatur. Wysokie stężenie HCA przyczynia się m.in. do zwiększonego ryzyka rozwoju raka prostaty, jelita grubego oraz trzustki. Z kolei PAH powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z pokarmów wchodzi w kontakt z gorącym węglem. W ten sposób powstaje dym zawierający szkodliwe związki, które negatywnie wpływają na kondycję płuc i przyspieszają proces starzenia się komórek.
Czy grillowanie na węglu może być zdrowe?
Zwolennicy grillów węglowych nie muszą rezygnować z aromatycznego jedzenia. Dzięki wdrożeniu w życie kilku zasad można przyrządzać na węglu pyszne i zdrowe posiłki. O czym warto pamiętać w trakcie korzystania z grillów węglowych?
- Warto zachować czujność podczas grillowania na węglu i unikać zbyt silnego opiekania dań oraz ich zwęglenia. Jeżeli kiełbasy lub piersi z kurczaka są przypalone, bezpieczniej jest zrezygnować z posiłku.
- Stosowanie marynat z olejów roślinnych, z dodatkiem ziół czy miodu, pozwala ograniczyć ilość szkodliwych substancji powstających podczas opiekania dań o ponad 90%! Również moczenie mięsa w winie sprawia, że mniej rakotwórczych związków wytrąca się w trakcie grillowania na węglu. To w dodatku świetne sposoby na nadanie posiłkom wyjątkowego smaku.
- Dobrą praktyką jest wykorzystanie aluminiowych tacek jako zbiorniki na skapujący tłuszcz. Dzięki temu tłuszcz nie spali się na rozżarzonym węglu i mniej rakotwórczych substancji powstanie podczas grillowania.
- Mycie rusztów i pokryw grilla po każdym użyciu pozwala usunąć resztki pokarmów. Mogłyby one spalić się podczas kolejnego grillowania i zwiększyć ilość szkodliwych związków, które przedostają się do posiłków i powietrza.
Znajdź idealny grill węglowy w sklepie Grilloholicy.pl!
Szukasz grilla węglowego, który zachwyci Cię wysoką jakością wykonania? W sklepie Grilloholicy.pl znajdziesz grille węglowe (https://grilloholicy.pl/grille-weglowe) enomowanych marek, takich jak Weber, Napoleon i Big Green EGG. W ofercie firmy dostępny jest również bogaty wybór akcesoriów do grillowania oraz naturalne podpałki i brykiety, dzięki którym przyrządzanie posiłków na ruszcie stanie się jeszcze przyjemniejsze!
Podsumowanie
Stosowanie grillów węglowych pozwala nadać potrawom wyjątkowy, wędzony aromat. Jednak należy uważać, by nie przypalać i nie opiekać dań zbyt mocno, by nie dopuścić do powstawania szkodliwych związków w pożywieniu. Warto korzystać również z aluminiowych tacek do skapywania tłuszczu, dzięki czemu nie spali się on na rozżarzonym węglu. Grillowanie na węglu stanie się jeszcze zdrowsze, jeżeli zamarynujesz potrawy przed ich opieczeniem.
Artykuł partnerski.