Czym jest kawa po grecku?

Cudowny klimat Grecji sprawia, że mrożoną kawę można pijać tam przez cały rok. I chociaż na hasło „kawa po grecku” myślimy przede wszystkim o frappe, to warto wiedzieć, że na tym kawiarniany dorobek Grecji się nie kończy. W rzeczywistości tradycyjna kawa grecka podawana jest również w wersji na ciepło, a ta na zimno doczekała się trzech podstawowych wariantów.

Kraina pełna słońca i życie w rytmie „siga-siga” (taki grecki odpowiednik coraz popularniejszego na zachodzie slow life) sprawia, że kawa pijana w Grecji to nie tylko napój, ale i swoistego rodzaju rytuał. Szczególnie wówczas, gdy zechcemy zasmakować w tradycyjnej kawie po grecku. Przygotowywana niespiesznie ma wyrazisty smak i aromat. A jeśli Grek ma ochotę na kawowe orzeźwienie, to z pewnością wybierze frappe, Freddo Espresso lub Freddo Cappuccino. Co ważniejsze, każdy z tych napojów wypijany będzie bez zbędnego pośpiechu. W końcu przyjemnością należy się delektować, a chwilę odpowiednio celebrować.

Grecka kawa

Tradycyjna kawa grecka może budzić pewne niezrozumienie, a nawet wprowadzić w zakłopotanie. I nie bez powodu. Ten sposób parzenia kawy nazywany jest przez niema cały świat „kawą po turecku”. Niemal, ponieważ w Grecji używanie jakichkolwiek określeń związanych z Turcją nie jest mile widziane (a właściwie słyszane). Dlaczego?

Grecja pod okupacją turecką znajdowała się przez 400 lat. To właśnie Turkom Grecy zawdzięczają zwyczaj pijania kawy. Od Turków „przejęli” też sposób przygotowania aromatycznego naparu. I przez wiele lat nazwa „kawa po turecku” nie budziła żadnego sprzeciwu. Sytuacja uległa jednak zmianie, gdy w 1955 roku Turcy wygnali Greków ze Stambułu, a relacje obu krajów uległy pogorszeniu. W ramach buntu Grecy postanowili usunąć ze swojego słownika wszystkie określenia związane z Turcją. Nastroje antytureckie nabrały jeszcze na sile, gdy w 1974 roku Turcy dokonali inwazji na Cyprze. Od tej pory wszelkie sformułowania nawiązujące do Turcji były traktowane jako politycznie niepoprawne, a nazwa „kawa po grecku” stała się integralną częścią kultury tego kraju.

Kawa grecka (nazywana również Ellinikos kafes) przygotowywana jest w tygielku (najlepiej miedzianym, który określany jest mianem briki). Naczynie ogrzewa się poprzez umieszczenie go w piasku, wysypanym na specjalnej tacy (howoli). Taką tacę ogrzewa się ogniem. Obecnie coraz częściej Grecy ustawiają tygielek na palniku, ponieważ tradycyjna metoda jest zbyt czasochłonna.

Nie bez znaczenia jest również sama kawa. To bardzo drobno zmielona mieszanka odpowiednio dobranych kaw, jakie sprzedawane są w Grecji, Arabii oraz w Turcji. Nawet jeżeli uda się uzyskać tak drobno zmielone ziarno innych kaw, to nie będzie ona smakowała jak kawa grecka. Prawdziwa kawa grecka podawana jest bez żadnych dodatków. Nie ma w niej mleka, ani przypraw. Jeżeli kawa ma być z cukrem, należy go dodać przed przygotowaniem naparu.

Grecka kawa na zimno

Najbardziej znana na świecie kawa po grecku na zimno to frappe. Nie oznacza to jednak, że jest to jedyna popularna w Grecji kawa w orzeźwiającej wersji. Grecka kawa mrożona występuje jeszcze w kilku innych odsłonach. Mieszkańcy chętnie sięgają również po Freddo Espresso oraz Freddo Cappuccino. I chociaż wszystkie wyglądają podobnie, to różnice dostrzegalne są na etapie przygotowania napoju.

Oryginalna grecka kawa frappe przygotowywana jest na bazie kawy rozpuszczalnej. Dokładnie tak, jak to opracował w 1957 roku Dimitris Vakondios. Natomiast dwa dodatkowe warianty przygotowywane są na bazie espresso. Do każdej można dodać cukier. Do Freddo Cappuccino dodaje się również mleko, a frappe może być wzbogacone o dodatek mleka.

Warto wiedzieć również o tym, że o ile do frappe mleko dodaje się już po dokładnym wymieszaniu kawy (aż do momentu uzyskania pianki), tak Freddo Cappuccino wymaga ubicia blenderem mocno schłodzonego tłustego mleka. Tak spienione mleko dodaje się delikatnie do przygotowanego Freddo Espresso (klasycznego espresso połączonego z kostkami lodu i „wstrząśniętego” w shakerze).

A na koniec pewna ciekawostka. Niemal w każdym greckim domu można znaleźć specjalne urządzenie służące do przygotowania kawy po grecku na zimno, a nawet niektórych koktajli owocowych. Urządzenie nazywane jest frappediser i można je kupić już za kilka euro. A jeśli chcesz kupić sprawdzone akcesoria do parzenia kawy oraz wysokiej jakości ziarna, to znajdziesz je w internetowym sklepie polskiej palarni kaw https://gorillacoffee.pl/.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.