Dlaczego warto jeść fasolę?

Są takie produkty spożywcze, które powinny trafić do diety niemal każdego. Jednym z nich jest bez wątpienia fasola. Występuje w wielu odmianach, różniących się między sobą wyglądem, smakiem i wartościami odżywczymi. Po jakie fasole najlepiej sięgać i dlaczego w ogóle powinno się je wprowadzić do zdrowej diety? O tym napiszemy w dalszej części artykułu.

Fasola – niepozorne nasionka na talerzu

Szacuje się, że obecnie na świecie uprawia się ponad 400 gatunków fasoli. W Polsce występuje ich również sporo, a nasi rodacy coraz częściej sięgają po inne odmiany niż te podstawowe, wciąż cieszące się olbrzymią sympatią konsumentów, jak fasola biała i szparagowa.

Fasola zalicza się do rodziny bobowatych. Ze względu na wysoką zawartość białka bywa podstawą w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Tak naprawdę powinni jednak po nią sięgać w zasadzie wszyscy. Co takiego wyróżnia te niepozorne rośliny strączkowe?

Fasola – wartości odżywcze

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w fasoli? Jak już wspomnieliśmy, stanowi ona fenomenalne źródło białka, czyli cennego budulca komórek organizmu. Szacuje się, że na 100 gramów produktu zajmuje ono niemal 9 gramów. Oprócz tego fasola zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, poprawiającego funkcjonowanie układu pokarmowego.

Wszystkie odmiany fasoli są cennym źródłem wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nich choćby witaminy, a zwłaszcza witaminę A, C, E, K i niektóre z grupy B. Poza tym regularne jedzenie fasoli to sposób na dostarczanie do organizmu wielu potrzebnych minerałów, w tym żelaza, selenu i cynku.

Właściwości fasoli – produkty spożywcze dla zdrowia

Dlaczego warto jeść fasolę? Ma ona niezmiernie korzystne działanie dla ludzkiego zdrowia. Wspomniany błonnik poprawia procesy trawienne i usuwa nadmiar cholesterolu. Przekłada się to na lepszą kondycję układu krwionośnego oraz mniejsze ryzyko występowania chorób serca.

Szybsze usuwanie resztek pokarmowych i poprawa przemiany materii to także solidne wsparcie w walce z nadmiernymi kilogramami. Dlatego też fasola jest rekomendowana dla osób na dietach odchudzających.

Warzywa strączkowe potrafią chronić przed cukrzycą (typ 2) oraz ułatwiają utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Okazuje się zatem, że w takich niepozornych nasionkach tkwi wielki, prozdrowotny potencjał.

Nietypowe odmiany fasoli – fasola adzuki

Oprócz wymienionych wcześniej tradycyjnych odmian fasoli, w naszym kraju pojawiają się również bardziej egzotyczne gatunki. Zalicza się do nich choćby fasola adzuki.

Pochodzi ona z Dalekiego Wschodu. Uprawia się ją od wieków w Japonii i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik codziennej diety. W Polsce można ją znaleźć w coraz większej liczbie sklepów ze zdrową żywnością, choćby na stronie: https://sklepagnex.pl.

W smaku adzuki przypomina nieco czerwoną fasolę, o charakterystycznej słodkawej nucie. To właśnie dzięki temu wykorzystuje się ją chętnie jako składnik wielu azjatyckich deserów.

Co ją wyróżnia? Bardzo wysoka zawartość cennych składników odżywczych – jeszcze wyższa niż w przypadku innych odmian tego warzywa. Produkt ma też znacznie mniej kalorii niż inne typy roślin bobowatych, jak na przykład fasola biała lub ciecierzyca. Równocześnie adzuki jest bardzo sycąca, a błonnik wspiera przemianę materii. Dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób próbujących zrzucić nadmiar kilogramów.

Fasola adzuki stanowi ona także świetne źródło witamin z grupy B (zwłaszcza kwasu foliowego), zapewniając nawet do 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na nie.

Regularne spożywanie adzuki wpływa korzystnie na zdrowie oraz dostarcza cennych składników, sprawiając, że nie trzeba sięgać po duże ilości suplementów (zwłaszcza w przypadku witamin B).

Fasola – pyszny składnik zdrowej diety

Fasolę można przyrządzać na wiele zróżnicowanych sposobów. Przydaje się do dań mięsnych, jarskich i wegańskich. Wyróżnia się pysznym smakiem oraz bogactwem cennych składników.

Specjaliści od żywienia zalecają regularne spożywanie tych niewielkich nasion. A których? Możliwości jest tak wiele, że łatwo znaleźć nie tylko ulubione odmiany fasoli, ale także dobre przepisy, które wzbogacą codzienny jadłospis i wpłyną korzystnie na zdrowie wszystkich domowników.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *