Do czego pasuje kasza bulgur?

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać kompletu wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie powinno w niej zabraknąć wyrobów zbożowych, będących źródłem błonnika i węglowodanów złożonych. Jednym z produktów, który warto włączyć do jadłospisu, jest kasza bulgur. Zobacz, jak ją wykorzystać w kuchni i dlaczego jest tak ceniona na całym świecie!

Czym się charakteryzuje kasza bulgur?

W polskiej kuchni dominuje przede wszystkim kasza gryczana, jednak coraz częściej zauważyć można rosnącą popularność innych odmian kasz. Jedną z chętnie wybieranych, zwłaszcza przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia, jest kasza bulgur. Powstaje z najbardziej wartościowej pszenicy durum, która stanowi bogactwo cennych składników mineralnych i witamin. W zależności od stopnia zgniecenia ziaren kasza bulgur może być drobno, średnio lub gruboziarnista. Ma delikatną konsystencję i lekko orzechowy smak, dlatego stanowi świetny dodatek do dań słodkich i wytrwanych.

Nie można zapominać o jej właściwościach zdrowotnych, gdyż bulgur stanowi wartościowe źródło błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, cynku, magnezu i potasu. Jest też lekkostrawna i ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie świetnym wyborem dla diabetyków i osób na diecie odchudzającej.

Do jakich dań pasuje kasza bulgur gotowana?

Odmiana bulgur to podstawowy składnik dań kuchni bliskowschodniej. Wykorzystuje się ją jako dodatek do mięs, ryb i warzyw, gdzie często zastępuje ziemniaki. Kasza bulgur gotowana na sypko jest świetnym urozmaiceniem sałatek i sprawia, że stają się bardziej pożywne i sycące. Odmiana drobnoziarnista jest delikatniejsza w smaku i strukturze, dlatego możesz ją podawać jako deser z dodatkiem owoców. To doskonała alternatywa dla niezdrowych słodyczy, która przypadnie do gustu nawet dzieciom.

Przepisy z kaszą bulgur

Możliwości wykorzystania kaszy bulgur są tak naprawdę nieograniczone, gdyż pasuje ona w zasadzie do wszystkiego. Może zastępować kuskus czy kaszę gryczaną, gdyż jest od niej znacznie delikatniejsza.

Jednym z ciekawych i szybkich przepisów z kaszą bulgur jest lekkostrawna sałatka tabouleh. Aby ją przyrządzić, wystarczy wymieszać bulgur z pokrojoną papryką, pomidorem, ogórkiem oraz cebulą dymką. Do przygotowania dressingu wykorzystać można 3 łyżki oliwy wymieszanej ze szczyptą soli i łyżeczką soku z cytrynu. Całość dopraw posiekanymi listkami mięty i natki pietruszki. Jeśli szukasz pomysłu na przepis z kaszą bulgur na słodko, wystarczy, że ugotujesz ją na mleku, a następnie dodasz do niej ulubione owoce i bakalie. Takie danie sprawdzi się jako śniadanie lub zdrowa przekąska w ciągu dnia.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *