Dobre wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie online

Wino jest szlachetnym trunkiem znanym ludzkości od starożytności. Powstaje poprzez sfermentowanie owoców winorośli. W zależności od odmiany uzyskujemy wina czerwone, różowe oraz białe. Ze względu na zawartość cukrów otrzymujemy wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie.W dalszej części artykułu poznasz metody domowego wytwarzania wina oraz miejsc gdzie warto kupić dobre wino.

Domowe metody wytwarzania wina.

Pierwsze wzmianki o produkcji wina przez człowieka pochodzą sprzed 3000 tysięcy lat. Na naszych terenach, Słowianie wytwarzali specyficzny rodzaj wina, jakim jest miód pitny, który powstaje z fermentacji miodu pszczelego. Poprzez domową fermentację wina uzyskasz szlachetny trunek o mocy do 18 %. Są to napoje, które podczas fermentacji otrzymywały cukier. Prawdziwe wina z winorośli bez dodatków cukru pozwalają osiągnąć trunek o mocy do 11 – 13 procent.

Do produkcji typowego wina potrzebne będą:

  • owoce
  • drożdże winiarskie
  • cukier, jeśli chcemy uzyskać lekko mocniejsze wina niż kompot do obiadu. W naszych warunkach klimatycznych owoce mają za małą zawartość cukrów by wytwarzać z nich wina bez dodawania cukru podczas fermentacji.
    Drożdże winiarskie szczepimy według instrukcji na opakowaniu. Następnie miazgę z owoców, a najlepiej ich soku mieszamy z cukrem. Szczegółowe ilości proszę sprawdzić w domowych przepisach kulinarnych. Lepiej dać za mało cukru niż za dużo, bo wówczas nie będzie odpowiedniego środowiska dla drożdży. Jeśli już o drożdżach mówimy, to dodajemy je do powstałego zaczynu owocowego w baniaku do fermentacji. Wino umieszczamy w ciepłym miejscu o temperaturze powyżej 22 stopni C. Najlepiej baniak owinąć starym kocem. Przez pierwsze kilka dni następuje burzliwa fermentacja, podczas której gaz ucieka przez rurkę fermentacyjną. Gdy fermentacja ustaje można dać kolejną dawkę cukru, pamiętając by nie przekraczać ilości 300 g cukru liczoną z zawartością cukru w owocach na 1 litr rozczynu. Każda ilość poza 300g/L będzie dosładzała wino.

Po ustaniu fermentacji

Po około 4 – 6 tygodniach pracy, ustaje fermentacja młodego wina. Zlewamy je osadu i odstawiamy w chłodne miejsce do wyklarowania. Klarowanie przebiega w przeciągu około 4 tygodni. Wyklarowane wino za pomocą wężyka zlewamy do butelek winiarskich o odstawiamy do dojrzenia w chłodnej piwnicy. Po około minimum 3 miesięcy domowe wino gotowe jest do spożycia. Pamiętajmy, że im starsze wino tym lepsze :-).

Gdy nie mamy czasu i umiejętności kupujemy dobre wina w sklepie.

Mało kto z nas ma czas i chęć samodzielnego wytwarzania wina domowego. Dlatego najczęściej, aby spożyć dobre wino udajemy się do sklepu lokalnego bądź internetowego. Jednym z dobrych miejsc na zakup wina jest timeforwine.pl śmiało można określić wyjątkowym katalogiem win.
Na cenę główny wpływ ma marża i koszty marketingowe. Dlatego kupuj dobre wina bez długiego łańcucha pośredników prosto od producenta wygodnie w sklepie online. Otrzymasz dostawę w przeciągu 24 godzin przy zamówieniu do godziny 13.00. Zakupy wina w dobrym sklepie to gwarancja najwyższej jakości oraz obsługa nowoczesnych metod płatności. Główną zaletą zakupu wina przez internet jest niższa cena, ogromny wybór rodzajów win i szczegółowe opisy każdego produktu. Ogromna konkurencja na rynku winiarskim sprawia, że każdy z nas znajdzie dobre wino w najlepszej cenie.
Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *