Domowe pieczywo na słono i słodko

Domowe wypieki są smaczne, zdrowe i nawet jeśli coś nie wyjdzie – sprawiają wiele satysfakcji. Jeśli do tej pory, nigdy nie robiłaś domowych wypieków – może warto spróbować. Przygotuj składniki, narzędzia i … do dzieła! Możesz okaże się, że domowe wypieki to Twoja wielka pasja? Wszystko możliwe.

Oto kilka propozycji na samodzielne wypieki na słono i słodko.

Domowe wypieki – postaw na naturalne produkty

Może nawet nie zdajesz sobie sprawy, że domowe wypieki mogą być nie tyle smaczne, co także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzięki naszym przepisom, przekonasz się, jak przyjemne może być pieczenie i zapach dopiero co wyjętego z piekarnika chleba. Domowe pieczywo może być zaskakująco smaczne!

Chleb dyniowy

Składniki:

  • 1/2 małej dyni (o średnicy ok. 15-20 cm)
  • od 1/2do 1 kg mąki pełnoziarnistej (uzależnione od ilości dyni)
  • 5 dag drożdży
  • 1/2szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko
  • tłuszcz i bułka tarta do foremek
  • opcjonalnie: pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie:

Przygotowanie chleba dyniowego może być nieco pracochłonne, jednak jego smak jest niespotykany. Dynie najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Myjemy ją, obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wrzucamy do garnka z małą ilością oliwy i wody. Gotujemy do miękkości i odcedzamy na sicie. Ugotowaną dynię zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej – całą noc. Odsączoną z wody pulpę miksujemy blenderem na gładką masę.

Drożdże mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do dużej miski przesiewamy część mąki, sól, resztę cukru oraz dynię. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy przez 5-10 minut. Ciasto można uznać za gotowe wówczas, gdy nie będzie przyklejało się do rąk.

Z gotowego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu, ciasto wyjmujemy z miski na blat, dodajemy dodatki według własnych potrzeb – mogą to być ziarna czy pestki dyni i wyrabiać jeszcze przez chwilę.

Mąka pełnoziarnista może zostać zastąpiona mąką razową.

Ciasto przekładamy do foremek. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem wymieszanym z małą ilością wody.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, a kolejno zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Pod koniec pieczenia, chleb możemy jeszcze raz posmarować białkiem, aby skórka była świecąca i chrupiąca.

Pełnoziarniste słodkie bułeczki drożdżowe

Składniki na 20 bułeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • jajko
  • 25g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko do posmarowania wierzchu bułeczek

Przygotowanie:

Po pierwsze – przygotowujemy rozczyn. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem waniliowym. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i jajko. Kolejno – dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie ono elastyczne i nie będzie przyklejało się do rąk. Kolejno – myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w małą kostkę i mieszamy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 20 części i z każdej z nich formujemy kulkę. W środek wkładamy nadzienie – jabłka z cynamonem. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je po wierzchu roztrzepanym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.

Smacznego!

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *