Prowadzisz aktywny tryb życia, masz problem z koncentracją? Szukasz dobrej, oryginalnej kawy, ale nie chcesz wydać dużych kwot? Jeśli tak, to artykuł jest właśnie dla Ciebie. Wyjaśnimy w nim czym się kierować przy wyborze kawy, w jaki sposób powstaje kawa w palarni. Poznasz metody zaparzania małej czarnej. Sprawdź czy znasz je wszystkie.
Fenomenalne właściwości kawy.
Kawa jest silnym, naturalnym środkiem pobudzającym. Poprawia koncentrację, refleks oraz pamięć. Sięgamy po nią chętnie każdego dania, a w szczególności przed egzaminem lub ciężką pracą. Kofeina jest także skutecznym środkiem przeciwbólowym. Dodatkowo przyspiesza spalanie tłuszczu oraz proces metabolizmu. Pita w nadmiarze może powodować odwodnienie organizmu, dlatego zalecane jest uzupełnianie płynów taką sama ilością jak wypita ilość kawy. Spożywanie małej czarnej z umiarem, pozytywnie wpływa na poprawę samopoczucia i nastroju. Nasz organizm wydziela wówczas dopaminy, serotoniny i adrenaliny.
Szukasz dobrej, oryginalnej kawy?
Intensywny aromat i głęboki smak kawy odnajdziesz jedynie w ofercie dobrej palarni. Współczesne palarnie kawy to klasyczne piece wyposażone w nowoczesne technologie. Palarnia kawy oferuje świeżą kawę wypalaną na zamówienie. Zachowuje dzięki temu przez bardzo długi czas swoją świeżość i aromat. Sięgając po małą czarną, każdego dnia możesz delektować się smakiem kawy z różnych regionów świata: Brazylii, Peru, Afryki https://ziarnodoziarna.pl/pl/c/kawy-z-Afryki/57
Zaparz kawę na wiele sposobów.
Nie wyobrażasz sobie podobnie jak my, poranka bez małej czarnej? Często w ciągu dnia sięgasz po kubek kawy? Bez względu jak często pijesz kawę, powinieneś ją prawidłowo zaparzyć. Każdy z nas zapewne zna najprostszą metodę zaparzania kilku łyżeczek zmielonej kawy w filiżance. Metoda nie jest jednak pozbawiona wad. Otóż po długim kontakcie fusów z wodą, wytrącają się szkodliwe dla organizmu substancje, a sam napój staje się gorzki.
Poznaj najlepsze metody zaparzania. Kawę możesz podawać z:
- aeropresso
- ekspresu
- chemexa
- kawiarki.
Dla podniesienia walorów smakowych i zapachowych kawy warto dodać szczyptę kardamonu bądź cynamonu.
Ekspres do kawy.
Ekspresy ze względu na swoja ceną są najpopularniejsze. Filiżanka małej czarnej wychodzi niezwykle smaczna, a sam proces zaparzania jest niezwykle prosty. W filtrze umieszczamy zmieloną kawę, a woda w ekspresie przelewa się zaparzając wkład. Uzyskujemy aromatyczny napój bez fusów.
Chemex.
Chemex swoim wyglądem do złudzenia przypomina urządzenie laboratoryjne w kształcie klepsydry. Kawa z chemexa jest prostą metodą zaparzania kawy. Chemex Coffee Maker to włoski wynalazek, za pomocą którego zaparzysz grubo zmieloną kawę gorącą wodą o temperaturze od 86 do 94 stopni. Wodę przelewamy przez papierowy filr z kawą i odczekujemy do 2 minut od czasu zalania. Mała czarna z chamexa jest już gotowa i możesz delektować się niepowtarzalnym aromatem.
Kawiarka.
Kawiarka ciśnieniowa jest popularną we Włoszech metodą zaparzania kawy. Urządzenie ma prostą konstrukcję. Składa się z pojemniczka na porcję zmielonej kawy, zbiornika na wodę oraz zbiornika na zaparzoną kawę. Uzyskujemy pyszną i aromatyczną kawę bez grama fusów. Kawiarka jest efektywną alternatywą dla popularnego ekspresu.
Aeropress.
Aeropress to proste urządzenie do zaparzania kawy, które swoim wyglądem przypomina dużą strzykawkę. Zapodaj zastrzyk kofeiny każdego dnia. W tym celu zmiel drobno kawę i umieść ją w tubie urządzenia. Zagotuj wodę do 85 stopni C i przykryj na pół minuty zmieloną kawę, aż wchłonie wodę. Następnie dolej do pełna gorąca wodę i odczekaj ponownie pół minuty i zakręć sito. być może brzmi skomplikowanie, ale w praktyce obsługa aeropressu jest intuicyjna.
Podsumowanie.
Opisane metody zaparzania kawy pozwolą Wam uzyskać napój o różnym aromacie oraz mocy. Zarówno wybór kawy tradycyjnej jak i palarni oraz sposób parzenia ma ogromny wpływ na smak i aromat małej czarnej. Zamiast zwykłej kawy możesz do filiżanki dodać przede wszystkim: cukru, miodu, cynamonu lub kardamonu według własnych preferencji.
Artykuł partnerski.