Fit brownie z bananów – zdrowy i pyszny deser!

Szukasz zdrowej i pysznej alternatywy dla tradycyjnych ciast czekoladowych? W takim razie koniecznie wypróbuj fit brownie z bananów! To idealny deser dla osób dbających o sylwetkę, ale również dla wszystkich miłośników słodkości. Brownie z bananów jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników dostępnych w każdym sklepie spożywczym, a w niecałą godzinę możesz cieszyć się przepysznym i zdrowym deserem.

Dlaczego warto jeść brownie z bananów?

Brownie z bananów to nie tylko pyszny, ale również zdrowy deser. Banany są bogate w potas, magnez i witaminę B6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo, brownie z bananów nie zawiera dodatku cukru i sztucznych substancji słodzących, co czyni je idealnym wyborem dla osób na diecie.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 50 g mąki owsianej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: orzechy, pestki, rodzynki

Wszystkie składniki są łatwo dostępne w sklepach spożywczych, np. w sklepie Dino

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieść widelcem na puree.
  2. Do bananów dodać jajka i dokładnie wymieszać.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do masy bananowej. Wymieszać.
  4. Do masy dodać mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Opcjonalnie: posypać orzechami, pestkami lub rodzynkami.
  7. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Brownie z bananów jest gotowe do jedzenia! Możesz je podawać z jogurtem naturalnym, owocami lub bitą śmietaną. 

Warto sprawdzać aktualne super oferty i promocje na banany oraz inne składniki, aby mieć nie tylko wszystko do przygotowania brownie, ale także i dodatkowo zaoszczędzić. 

Dodatkowe wskazówki:

  • Do brownie z bananów możesz dodać ulubione przyprawy, takie jak cynamon, imbir lub kardamon.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej wilgotne brownie, możesz dodać do masy 1-2 łyżki oleju kokosowego.
  • Brownie z bananów można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego! 

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *