Herbata Gyokuro – pyszna nowość z Japonii

Sklepy z herbatą i kawą wyrosły jak grzyby po deszczu w ostatnich latach. Dziś spróbowanie wyjątkowych ich odmian nawet z drugiego końca świata nie jest niczym skomplikowanym i zwykle wystarczy wybranie się do takiego sklepu lub złożenia zamówienia internetowo. Co pewien czas pojawiają się również nowości na rynku, które szybko zyskują popularność chociażby z powodu swoich wspaniałych właściwości. Tak było pewien czas temu z herbatą Matcha, a w ostatnim czasie do tego grona dołączyła herbata gyokuro, której popularność rośnie w olbrzymim tempie.

Wyjątkowe zasady uprawy herbaty Gyokuro

To co wyróżnia herbatę tej odmiany to przede wszystkim jej absolutnie wyjątkowe zasady uprawy. Nie jest to herbata, która może być uprawiana gdziekolwiek, a może być to robione w prefekturze Kasgoshima na specjalnie do tego przystosowanych plantacjach. To herbata, która pachnie i smakuje Japonią i również dlatego jest tak wyjątkowa na tle innych herbat. Japończycy jako wielcy miłośnicy herbaty stworzyli wiele oryginalnych odmian tego napoju, a Gyokuro absolutnie nie jest herbatą stworzoną pod eksport, a mocno cenioną również w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Proces jej uprawy nieco przypomina popularną Matchę, ale w jej przypadku nieco inaczej obchodzimy się z samymi liśćmi. W przypadku Matchy mamy do czynienia z ich mieleniem, a w przypadku Gyokuro są one odkładane i zwijane w specjalnych rurkach. To właśnie temu procesowi herbata ta zawdzięcza niesamowity smak, aromat, ale również wyjątkowo głęboki kolor liści.

Herbata Gyokuro – dlaczego warto?

Herbata Gyokuro posiada niesamowicie ciekawe właściwości. Jej spożywanie poprawia metabolizm, a także mocno pobudza. Choć zawartość kofeiny jest nominalnie niższa niż w Matchy, można i tak używać jej zamiennie z kawą jako filiżanka pobudzającego naparu chociażby o poranku. Napar zawiera również porcję bezcennych aminokwasów.

Zaparzamy Gyokuro – jak to zrobić poprawnie?

Zaparzenie herbaty Gyokuro jest nieco bardziej złożone, aniżeli w przypadku innych herbat. Musimy zadbać przede wszystkim o odpowiednią temperaturę wody, między 60-70 stopniami Celsjusza. 2-3 gramy suszu będą wystarczające na przygotowanie małej 150ml filiżanki naparu. Użytej raz herbaty nie musimy również wyrzucać, bowiem z jednej porcji możemy przyrządzać herbatę nawet 5 krotnie. Pamiętaj, by nie zalewać Gyokuro wrzącą wodą.

Cechy herbaty gyokuro:

– unikatowy słodki smak i aromat prosto z Japonii;

– właściwości prozdrowotne;

– mocne pobudzenie, może być stosowana jako zamiennik kawy;

– przyspiesza metabolizm.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.