Jak parzyć kawę specialty?

Uwielbiasz zapach i smak kawy specialty? Zastanawiasz się, w jaki sposób można przygotować ten przepyszny napar w domu? Sprawdź, jak parzyć kawę specialty i wybierz swoją ulubioną metodę przyrządzania tego napoju o niecodziennych walorach smakowych.

Zaparzanie kawy specialty w kawiarce

Aromatyczna kawa specialty to napój przyrządzany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, który dostarcza niezwykłych doznań smakowych. Tę przepyszną odmianę kawy doceniają bariści i koneserzy czarnego naparu na całym świecie. Wysokiej jakości kawa speciality prosto z palarni, jak javacoffee.pl, często jest parzona alternatywnymi sposobami, które uwydatniają jej bogate walory zapachowe i smakowe. Jeśli chcesz rozkoszować się w zaciszu swojego domu wspaniałym naparem z ziaren najwyższej jakości kawy, możesz przygotować go w kawiarce. Kawę speciality najlepiej zmielić tuż przed parzeniem, aby miała intensywną woń. Następnie napełnij dolną część urządzenia wodą, a do sitka wsyp zmielone ziarna. Z kawiarki można korzystać zarówno na kuchence gazowej, jak i płycie grzewczej lub indukcyjnej. Istnieją nawet elektryczne urządzenia tego typu. Parzenie kawy jakości speciality w kawiarce, pozwala uzyskać kilka filiżanek tego aromatycznego napoju.

Parzenie kawy specialty w ekspresie ciśnieniowym

Kolejnym sposobem przygotowania pysznej kawy specialty jest zaparzenie jej w ekspresie ciśnieniowym. Zaletę tej metody stanowi to, że nie trzeba mielić ziaren własnoręcznie. Urządzenie ma wbudowany młynek i odmierza odpowiednią ilość kawy przed przygotowaniem naparu, dzięki temu zachowuje on swój wspaniały aromat. Jeżeli chcesz uzyskać napój o wyczuwalnych owocowych nutach smakowych, sięgnij po jasno paloną kawę specialty. Natomiast jeśli zależy Ci na czystym espresso, postaw na dłużej wypalane ziarna. Pewną wskazówkę dotyczącą tego, jak wybrać kawę w sklepie online, znajdziesz na opakowaniu lub w opisie produktu. Dzięki temu będziesz mógł delektować się naparem o ulubionych walorach smakowych.

Przygotowywanie kawy specialty w chemexie

Ciekawą metodą parzenia kawy jakości specialty jest przygotowanie naparu ze zmielonych ziaren, w chemexie. Z wyglądu naczynie przypomina nieco klepsydrę. Jak parzy się kawę specialty przy użyciu chemexa? Umieść w jego szyjce filtr, a następnie przelej przez niego gorącą wodę. W ten sposób naczynie się nagrzeje, a kawa zyska lepszą ekstrakcję. Teraz wylej z chemexa wodę i wsyp do filtra grubo zmielone ziarna — dobrym rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 6 g kawy na 100 ml wody.

Zalej kawę 50 ml wody w temperaturze 90-95°C i pozostaw na 30 sekund. Możesz w tym czasie lekko obracać kolbą. Proces ten określa się preinfuzją, czyli wstępnym parzeniem. Następnie równomiernie polewaj kawę specialty pozostałą ilością wody. Odczekaj, aż cała woda przepłynie przez zmielone ziarna, a następnie usuń filtr. Teraz możesz rozkoszować się aromatycznym czarnym napojem z najwyższej jakości ziaren.

Istnieje wiele metod zaparzania kawy specialty w zaciszu własnego domu. Na szczególną uwagę zasługują alternatywne sposoby parzenia tego napoju o niezwykłym smaku i zapachu. A jak Ty lubisz przyrządzać kawę specialty? Daj znać w komentarzu pod artykułem.

Artykuł partnerski.