Jak parzyć kawę we french pressie?

French press to prosta kawiarka, w której zaparzysz orzeźwiającą kawę bez fusów o wyraźnym i głębokim smaku. Przygotujesz w niej także herbatę oraz ulubione zioła. Dowiedz się jak zaparzyć kawę we french pressie. Na co zwrócić uwagę przy zakupie zaparzacza do kawy oraz dzbanków do filtrowania wody.

French press – czyli prosta kawiarka

French press to proste urządzenie do zaparzania kawy bez fusów. Wynaleźli go Francuzi pod koniec XIX wieku, a opatentowali Włosi w 1929 roku. Jednak najbardziej przypadł do gustu Skandynawom oraz Anglikom. Kawiarka składa się ze szklanego bądź metalowego cylindra, w którym umieszczony jest tłok z sitem. Na wierzchu jest także pokrywka. Dzięki prostej konstrukcji technicznej, proste jest również zaparzanie małej czarnej. Jeśli szukasz nieskomplikowanego i niedrogiego urządzenia do zaparzania aromatycznej kawy, to french press będzie odpowiedni! Dodatkowym atutem jest bardzo niska cena urządzenia oraz prostota czyszczenia po zaparzeniu naparu.
Podczas wyboru i zakupu french press należy przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj materiałów, z jakich jest skonstruowana kawiarka. Zdecydowanie mają one wpływ na smak i zapach kafrenchwy. Nie powinien to być niskiej jakości plastik. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na szczelność i przyleganie sita do ścianek urządzenia. Dzięki temu można zaparzyć idealną kawę bez fusów, o charakterystycznym smaku i aromacie. Przy wyborze zaparzaczy do kawy należy zwrócić uwagę także na pojemność, dostosowaną do ilości osób korzystających z nich na co dzień. Ostatnim elementem, istotnym podczas wyboru, jest wygląd. Kawiarka musi się nam podobać i pasować do pozostałych urządzeń w kuchni.
Dodatkową zaletą french pressów jest również uniwersalność. Oprócz kawy można zaparzyć w nich także herbatę oraz ulubione zioła.

Jak parzyć kawę we french pressie

French press jest bardzo łatwy w obsłudze. Wystarczy na dno urządzenia nasypać porcję kawy (60 g na każdy litr wrzącej wody). Najlepsza jest oczywiście grubo zmielona, która nie zapycha sita. Następnie zalewamy wrzątkiem, mieszamy łyżeczką i odczekujemy około 3-5 minut w celu zaparzenia. Potem całość przyciskamy praskę z tłoczkiem. Drobne sito ściśle przylegające do ścianki urządzenia doskonale oddziela fusy od naparu. Podczas codziennego zaparzania kawy zalecamy modyfikować temperaturę gorącej wody oraz tempa przyciskania tłoczka z sitem. Dzięki eksperymentom wydobędziemy ze świeżo zmielonej kawy odpowiadający nam smak oraz aromat. W zależności od zastosowanej techniki otrzymamy nutę orzechów, karmelu bądź czekolady.
Podczas zaparzania kawy bardzo ważna jest także jakość wody, która powinna być przefiltrowana.

Dzbanki do filtrowania wody

Dzbanki do filtrowania wody zapewniają doskonałą bazę do parzenia kawy. Świeża i niezmineralizowana woda doskonale wydobywa aromaty z kawy. Przy zakupie dzbanka filtrującego wodę zwróćmy uwagę przede wszystkim na jego pojemność, rodzaje filtrów oraz materiał wykonania. Pojemność dzbanka dobierzmy tak, aby nie przechowywać zbyt długo wody i cały czas zużywać na bieżące potrzeby świeżą. Filtry natomiast mogą podnieść lub obniżyć PH wody. Najlepszym materiałem na dzbanek do filtracji wody jest oczywiście szkło.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.