Jak przygotować i przechowywać suszoną włoszczyznę?

Aby móc cieszyć się wyjątkowym aromatem naszych dań, konieczne jest wybieranie produktów dobrej jakości, ale także ich odpowiednie doprawianie. W przypadku zup i kilku innych potraw kuchni polskiej pomocna będzie w tym suszona włoszczyzna, najlepiej ta przygotowana samodzielnie.

Włoszczyzna – uniwersalny dodatek

Włoszczyzna to przede wszystkim doskonały dodatek do niemal każdej zupy. Dzięki niej zarówno domowy rosół, jak i zupa jarzynowa, a także rozmaite zupy kremy nabiorą wyjątkowego aromatu i niezapomnianego smaku, do którego każdy będzie chciał wracać. Domowej roboty włoszczyzna świetnie sprawdzi się także do podkreślenia smaku różnego rodzaju sosów do drugiego dania. Własnoręcznie przygotowana stanowić będzie ponadto doskonałą alternatywę dla sklepowych przypraw, wzmacnianych ulepszaczami smaku i konserwantami, a także sporą ilością soli.

Suszona włoszczyzna – sprawdzony przepis

Wiemy już, jak cenną przyprawą jest suszona włoszczyzna. Jak zrobić samodzielnie aromatyczną mieszankę, która poprawi smak naszych zup? Przepis jest niezwykle prosty! W pierwszej kolejności należy przygotować ulubione warzywa, przede wszystkim marchew i pietruszkę, ale także seler, por, natkę pietruszki, kilka listków lubczyku oraz, opcjonalnie, kapustę włoską. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Tak przygotowane składniki naszej domowej roboty włoszczyzny przekładamy do specjalnego naczynia, najlepiej głębokiej brytfanny. Suszenie warzyw na włoszczyznę najlepiej wykonać przy pomocy piekarnika. Jeśli posiadamy starsze modele urządzenia, wybieramy program termoobiegu i ustawiamy temperaturę na około 70 stopni Celsjusza.

W przypadku posiadania nowoczesnych piekarników parowych, wystarczy z dostępnych w menu opcji wybrać program suszenia, a następnie ustawić temperaturę na poziomie 70 stopni. Włoszczyznę należy suszyć przez około 4 godziny. Po wyjęciu wysuszonej włoszczyzny z piekarnika pozostawiamy mieszankę do ostudzenia, a następnie przekładamy do jednego lub kilku słoiczków, pamiętając o tym, aby były one szczelnie zamykane.

Przygotowana w ten sposób domowej roboty włoszczyzna pozwoli dodać smaku wielu potrawom. Przebije swoim aromatem i jakością składu kupne, sklepowe mieszanki. Suszona, własnoręcznie wykonana włoszczyzna może posłużyć przez długi czas – o ile tylko będzie przechowywana w odpowiedni sposób. Ponadto, umieszczona w przezroczystych słoiczkach, stanowić może prostą ozdobę kuchennego blatu.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *