Jak przygotować pyszną pizzę w domu

Jak przygotować pyszną pizzę w domu

Zamknięte pizzerie? Nic nie szkodzi – tradycyjne włoskie danie możesz przygotować również w domu! Nie będzie to trudne – wystarczy sprawdzony przepis, świeże składniki i trochę wolnego czasu. Z artykułu dowiesz się, jak szybko przygotować pyszną pizzę i dlaczego warto kupić kamień do pizzy!

1. Zacznij od ciasta

2. Pomidorowy sos – jak go zrobić?

3. Jakie dodatki wybrać?

4. Pieczenie domowej pizzy

5. Kamień do pizzy w domu – do czego jeszcze Ci się przyda?

Domowa pizza jest pyszna, idealnie chrupiąca, a przy tym zdrowsza niż ta z restauracji. Wiesz, z jakiej powstaje mąki i masz pewność, że składniki są świeże. Czy to koniec zalet? Nie, bo przygotowanie domowej pizzy to także świetny sposób na spędzenie czasu z bliskimi i wspólną zabawę w kuchni! Chcesz mieć pizzę jak z włoskiej restauracji? Zadbaj o akcesoria. Kamień do pizzy to gwarancja idealnie wypieczonego ciasta.

Zacznij od ciasta

Ciasto to podstawa włoskiej pizzy. Kluczem do tego, by było pyszne, jest dobór odpowiednich składników. Nie każdy wie, że przed użyciem powinniśmy ogrzać je do temperatury pokojowej. Produkty, które wymagają przechowywania w lodówce, wyciągnij kilka godzin przed przystąpieniem do gotowania. Jeśli chcesz, aby ciasto było lekkie i chrupiące, możesz podgrzać delikatnie mąkę i przesiać ją przez sito. Następnie przejdź do rozpuszczania drożdży w wodzie o temperaturze około 36/37 stopni Celsjusza. Drożdże wraz z mąką, oliwą z oliwek, szczyptą soli i cukru ugniataj do momentu, kiedy będzie gładko odchodzić od rąk. Teraz odłóż ciasto na kilkanaście minut, aż wyrośnie. W restauracjach we Włoszech proces ten trwa nawet 24 godziny! Kiedy ciasto urośnie, rozwałkuj je i przełóż na kamień do pizzy, który gwarantuje równomierne rozprowadzenie ciepła.

Pomidorowy sos – jak go zrobić?

Sos pomidorowy na pizzę możesz kupić w sklepie spożywczym albo zrobić go samodzielnie. Przyrządzenie sosu jest proste – kup kilogram pomidorów, obierz ze skórki, pokrój, a następnie gotuj w garnku, aż powstanie jednolita masa. Dodaj czosnek, bazylię, oregano i ulubione przyprawy. Taki sos możesz wykorzystać od razu lub przechować kilka dni w lodówce.

Jakie dodatki wybrać?

Podstawowa włoska pizza to sos, ser, dojrzewająca szynka i rukola. Warto jednak eksperymentować i pozwolić sobie na naprawdę ciekawe połączenia! Pizza z tuńczykiem, kaparami, czarnymi oliwkami, parmezanem, a może pieczarkami i szynką? Wybierz ulubione składniki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem!

Pieczenie domowej pizzy

Pizzę możesz piec na blasze, ale najlepszy efekt i smak uzyskasz, gdy użyjesz kamienia do pizzy, tak, jak robi się to w prawdziwych włoskich restauracjach. Optymalna temperatura piekarnika to 250-270 stopni, w niej ciasto upiecze się równomiernie, będzie zarumienione, a ser idealnie się rozpłynie. Kiedy pizza będzie gotowa, możesz położyć kamień na stole i użyć, jako talerza. To naprawdę trwały materiał, nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyś kroił na nim danie – na kamieniu nie pozostaną żadne ślady. Tak podana pizza wygląda naprawdę wyjątkowo i pysznie!

Kamień do pizzy w domu – do czego jeszcze Ci się przyda?

Warto wiedzieć, że kamień do pizzy nie służy jedynie do wypieku tego włoskiego dania. Przygotujesz na nim m.in.: świeże bułeczki, chleb i drożdżową chałkę. Kamień do pizzy równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu idealny stopień wypieczenia jest łatwiejszy do uzyskania.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *