Jak wybrać gofrownicę do lokalu gastronomicznego?

Gofrownica to ważny element wyposażenia wielu lokali gastronomicznych. Tego typu sprzęt sprawdza się również w stołówkach szkolnych. Jeśli planujesz otwarcie cukierni, to z pewnością staniesz przed koniecznością wyboru odpowiedniej gofrownicy. Oferta tych urządzeń jest dosyć bogata. Dlatego najpierw powinieneś przeczytać nasz artykuł, w którym odpowiadamy na pytanie: Jakie czynniki brać pod uwagę przy zakupie gofrownicy? Na jakie funkcje gofrownicy warto zwrócić uwagę? Odpowiedzi na te pytania z pewnością ułatwią Ci dokonanie wyboru.

Jakie czynniki brać pod uwagę przy zakupie gofrownicy?

Podstawowym elementem, jaki powinieneś wziąć pod uwagę przy wyborze gofrownicy, jest moc urządzenia. Pamiętaj, że od tego parametru zależy wydajność gofrownicy, a tym samym szybkość przygotowania gofrów. Dlatego musisz wziąć pod uwagę wielkość planowanej sprzedaży i właśnie do niej dopasować moc urządzenia. Dobrej jakości gofrownice, które sprawdzą się w lokalach gastronomicznych, powinny mieć moc oscylującą w przedziale 1,5-2,0 kW.

Kolejnym elementem, który musisz wziąć pod uwagę, jest powierzchnia płytek gofrownicy. Wśród najpopularniejszych materiałów, z jakich wykonywane są płytki, należy wymienić żeliwo. Jego dużym atutem jest przede wszystkim trwałość. Dzięki temu gofrownica nawet pomimo intensywnej eksploatacji zachowa swoje parametry jakościowe. Sprawdź koniecznie, czy powierzchnia płyty jest pokryta powłoką ceramiczną. Zapobiega ona przywieraniu ciasta i sprawia, że gofry zawsze wyglądają idealnie.

Drobiazgiem, który może mieć duże znaczenie, jest funkcja płynnej regulacji temperatury, która pozwala stworzyć optymalne warunki do przygotowania gofrów. Bezpiecznik zapobiegający przegrzaniu urządzenia to element, który na pewno powinien znaleźć się w Twojej gofrownicy.

Czy powinieneś zwracać uwagę na wielkość płyty grzewczej? Jeśli masz zamiar przygotowywać hurtowe ilości gofrów, to powierzchnia płyty będzie miała duże znaczenie. Jeśli jednak prowadzisz bar, fast food czy restaurację, to nie będziesz raczej zmuszony do jednorazowego przygotowania kilkudziesięciu gofrów. Dlatego w zupełności wystarczy Ci gofrownica o powierzchni grzewczej oscylującej w granicach 30 × 40 cm.

Na jakie funkcje gofrownicy warto zwrócić uwagę?

O części funkcji takich jak regulacja temperatury i bezpiecznik napisaliśmy już w poprzednim akapicie. Na jakie jeszcze elementy powinieneś zwrócić uwagę? Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest lampka kontrolna, która informuje o gotowości urządzenia do pracy. Praktycznym drobiazgiem jest uchwyt, który umożliwia przechowywanie gofrownicy w pionie.

Wybierając gofrownicę, zwróć uwagę na specjalne, wyjmowane rynienki wokół płyty. Dzięki nim szybko i prosto pozbędziesz się resztek ciasta z urządzenia. Przydatnym detalem jest również regulacja wysokości nóżek. Pozwala to ustawić gofrownicę tak, aby przygotowanie gofrów było, jak najbardziej wygodne. Na pierwszy rzut oka może to być mało istotny szczegół. Po kilku godzinach w kuchni z pewnością docenisz odpowiednią wysokość blatów i powierzchni urządzeń roboczych.

Nie zapomnij także o przydatnych akcesoriach, które sprawdzą się podczas przygotowania gofrów. Okrągła drewniana szpatułka znacznie ułatwia i przyspiesza rozprowadzanie ciasta wylanego na powierzchnię grzewczą. Dzięki temu Twoje gofry zawsze będą idealne.

Powyższe informacje na pewno okażą się przydatne podczas wyboru gofrownicy. Zaglądając na stronę horecapolska.pl, znajdziesz wybór wysokiej jakości urządzeń. Duże zróżnicowanie pozwoli Ci wybrać gofrownicę, która będzie idealnie pasować do specyfiki Twojego lokalu gastronomicznego.

Fot.materiały prasowe.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *