Kabanosy – przekąska, którą spakujesz do plecaka

Słońce wyglądające zza chmur, wyższe temperatury i dłuższy dzień… – to wszystko zachęca nas do podróżowania. Nic więc dziwnego, że od maja aż do września, a czasami nawet października lasy oraz górskie szlaki rzadko świecą pustkami. Jednak przed każdym wyjazdem warto zastanowić się, jakie przekąski spakujemy do plecaka oraz bagażu podręcznego. Podsuszane kabanosy to idealny pomysł na zaspokojenie głodu podczas wszelkiego rodzaju wojaży.

Aktywny wypoczynek w wakacje

Aktywny wypoczynek to bez dwóch zdań najlepszy pomysł na spędzanie wakacji. Piesze wycieczki, żeglowanie, jazda na rowerze, a także inne zaplanowane atrakcje wiążą się przede wszystkim z relaksem oraz…szybką utratą kalorii, spadkami cukru oraz brakiem energii.

Okazuje się jednak, że dość często podczas podróży brakuje nam czasu lub po prostu boimy się ryzykować spożywając posiłek w przydrożnym barze. Jak więc uzupełnić poziom naszej energii podczas podróży? W trakcie wakacyjnych wojaży z pomocą przyjdzie nam tzw. “suchy prowiant” wcześniej przygotowany w domu lub podręczne przekąski zakupione w przydrożnym sklepie.

Zamiast kanapki…

Kiedy przygotowujemy prowiant na wyprawę, pamiętajmy o tym, aby zastosować się do kilku wskazówek. W naszym plecaku lub torbie powinny znaleźć się pożywne i zdrowe produkty, należy unikać tych zawierających “puste kalorie”. Niezwykle ważne jest to, aby wybierać wyroby, które są trwałe i z pewnością – szybko się nam nie popsują. Idealne jest w tym przypadku suche mięso.

Podczas kilkugodzinnych wypraw z pewnością sprawdzą się kabanosy. Nie da się ukryć, że z powodzeniem zastąpimy nimi tradycyjną kanapkę, która po kilku godzinach dłuższej transportu – w niesprzyjających warunkach może stać się mało apetyczną przekąską. Z kolei wysokiej jakości kabanosy, ze względu na obniżoną zawartość wody, dłużej zachowują świeżość oraz są poręczną przegryzką bogatą w białko, która szybko zaspokaja głód i dodaje energii.

Kabanosy – idealne podczas upałów

W trakcie wakacji zwykle panują upały, a podczas wysokich temperatur najlepiej sprawdzają się suche i podsuszane wędliny. Dostępne na rynku kabanosy marki Tarczyński, dzięki naturalnemu procesowi wędzenia i suszenia zyskują piękny kolor oraz wyśmienity smak. Tego typu produkty świetnie sprawdzą się w trakcie podróży, ponieważ nie wymagają chłodzenia. Pamiętajmy jednak, że temperatury powyżej 30 stopniu są złe nawet dla tych produktów, dlatego nie przechowujmy ich nigdy na słońcu.

Firma Tarczyński ma w swojej ofercie kabanosy Exclusive w niezwykle poręcznym opakowaniu – bez problemu zmieścimy je w małym plecaku czy torbie. Dzięki temu najlepsza mięsna przekąska będzie z nami wszędzie tam, gdzie jej potrzebujemy. Linia produktów marki Tarczyński jest dostępna w wielu wersjach: wieprzowej, drobiowej, a także wołowej i cielęcej. Ciekawą alternatywą są kabanosy w wersjach smakowych – serowej, chili lub bekonowej. Jak więc widać, oferta tego producenta jest stale poszerzana i nie kończy się na tradycyjnych kabanosach wieprzowych, ale oferuje potencjalnym klientom inne wyroby. Warto jednak dodać, że ostateczny smak zależy od przypraw wykorzystanych w trakcie produkcji. W ofercie można znaleźć też opakowania, które można otworzyć i zamknąć, by zachować świeżość na dłużej.

Co zjeść w parze z kabanosem?

Wielbiciele tych podsuszanych wędlin z pewnością delektują się nimi bez jakichkolwiek dodatków. Jeśli jednak wybieramy się w dłuższą podróż, warto, dla urozmaicenia zapakować np. w osobne pojemniczki dodatkowe składniki. Najlepiej, gdy zabierzemy ze sobą pieczywo pełnoziarniste – w dowolnej formie. Nie możemy zapominać także o świeżych warzywach, takich jak ogórki, pomidory czy papryka. Nie da się ukryć, że z takich dodatków skomponujemy prawdziwą ucztę.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.