Góralska atmosfera, zwyczaje oraz pasjonująca historia, która rozpoczęła bieg w XVIII wieku. Mieszcząca się na Podhalu oraz odrestaurowana przez prawdziwych górali Karcma u Borzanka, była wzniesiona wtedy jako zabytkowy Zajazd z wozownią, który w latach 70 został zabrany przez Skarb Państwa w celu utworzenia Regionalnego Muzeum Ziemi Nowotarskiej. Wyznaczone plany nie zostały zrealizowane, natomiast w latach 90 właściciel Karcmy, Michał Borzęcki postarał się o odzyskanie Zajazdu i otrzymał stos gruzu. Od tego momentu, zaczęła się odbudowa, która spowodował otwarcie w 2003 roku najstarszego w Nowym Targu i okolicy Zajazdu o nazwie Karcma u Borzanka.
Co serwuje szef kuchni?
Inicjatywą do stworzenia menu oraz nastroju i wnętrza była góralska tradycja. Karcma ceniona jest z serwowania tradycyjnej kuchni polskiej, dodatkowo poza wyjątkowymi propozycjami w menu w restauracji powinno się także skosztować między innymi Rosołu z kołdunami, Schabu z grilla pod oscypkiem, Baraniny w sosie własnym czy Placków po zbójnicku. Zajazd poleca swoim gościom również specjalność szefa kuchni, którym jest nadzwyczajne przygotowane koryto góralskie posiadające tradycyjne zakąski. W menu nie brakuje także góralskich specjałów pitnych takich jak Herbaciany Grzaniec, czy Góralska Rozgrzewka. Całości nadaje wnętrze lokalu, w którym znajdują się starodawne obrazy okazujące budynek w dawnych latach, masywne drewniane stoły, zdobienia i góralskie wzory. Zgodnie z obecną tradycją, załoga Zajazdu świadczy serwis w strojach góralskich.
Poznaj prawdziwą gościnność!
Zaplanuj przełomowe dla Ciebie wydarzenie w karcmie pełnym ciepła oraz gościnności. Obsługa restauracji zadba o najważniejsze detale oraz zadowolenie Twoich gości. Zrób swoje wesele ,komunię lub chrzciny, gdzie znajdziesz znakomite potrawy oraz znakomite oko w doborze kwiatów lub dekoracji na Twoje przyjęcie. Zajazd podczas imprez okolicznościowych zapewnia również atrakcje dla najmłodszych Gości takie jak przybory muzyczne czy różnorodne zabawki.
Docenione umiejętności
Potrójnie uznana jako Regionalna Karczma Małopolski i doceniona Medalem Pamiątkowym 650-lecia Nowego Targu. Restauracja u Borzanka to systematycznie nagradzana Karcma na Podhalu w kategorii zakład gastronomiczny. Liczne ordery uzyskała podając niezwykle przygotowany asortyment tradycyjnych potraw i napojów z pamiętając o góralskich przepisach i smakach. Unikalne nagrody przyznano za znakomite specjały restauracji takie jak Kwaśnica Góralska z żeberkiem wędzonym, Jagnięcinę Podhalańską czy Polędwiczki Wieprzowe z grilla według przepisu Babci Borzankowej.
Wyjątkowe miejsce na mapie Podhala
Będąc w tym miejscu, koniecznie musisz odwiedzić regionalny Zajazd! Zaznaj góralskiej kuchni oraz niezwykłej gościnności. Poczuj ten klimat, przyjeżdżając do naszego Zajazdu u Borzanka, zlokalizowanego w malowniczym Nowym Targu lub zobacz naszą ofertę menu na stronie internetowej.
Artykuł partnerski.