Migdały w kuchni – nie tylko do deserów

Bogate w witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe migdały powinny znaleźć się w diecie każdego dbającego o swoje zdrowie. Jedzone z umiarem pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie jeszcze wartości odżywcze mają migdały? Jak, oprócz do ciast i deserów, można je użyć w kuchni?

Migdały – wartości spożywcze

Migdały królują wśród wszystkich orzechów pod względem zawartości witaminy E. Witamina E zwana witaminą młodości jest bardzo silnym antyutleniaczem, który chroni przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Ponadto bierze udział w utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i przekazywaniu sygnałów nerwowych. Dodatkowo wpływa na prawidłową wydolność mięśni. Migdały bogate są również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Migdały zawierają również witaminy z grupy B (szczególnie B2), magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan.

Wytrawne dania z migdałami na słono

Migdały kojarzone są głównie z daniami słodkimi takimi jak desery, ciasta i ciasteczka. Czy można spożywać migdały na słono? Jak najbardziej tak.

Prażone migdały z solą i przyprawami

Migdały na słono można przygotować w formie prażonej przekąski. Do tego celu należy przygotować odrobinę dobrego oleju, np. oliwy z oliwek, sól i przyprawy. Może być to curry, ostra mielona papryka, czosnek granulowany, pieprz Cayenne.

Migdały należy rozłożyć na blaszce polać oliwą i posypać solą, wymieszać. Tak przygotowane migdały wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika z termoobiegiem. Prażyć przez około 10 minut.

Uprażone przesypać na talerz i posypać wybraną przyprawą. Dobrze wymieszać. Serwować jako przekąskę. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku w lodówce do 1 tygodnia.

Migdałowe pesto

Z migdałów można również przygotować doskonałe pesto do makaronu, panini i tostów.

W tym celu przygotuj: 1/2 szklanki migdałów, mogą być delikatnie podprażone na patelni, 1/2 szklanki oliwy z oliwek Extra Virgin, taką sama ilością tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu oraz dużą ilością świeżej bazylii.

Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek włóż do pojemnika blendera. Zmiksuj. Wyłącz blender, dodaj oliwę z oliwek i włącz blender ponownie. Gotowe pesto przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Używaj do makaronu, smarowania panini i toastów. Świetnie komponuje się z mozzarella i suszonymi pomidorami.

Sałatka z jarmużu z migdałami

Kolejną propozycja migdałów w wytrawnym daniu jest sałatka z jarmużu z migdałami.

Aby ją przygotować potrzebujesz: porcję jarmużu, 1/2 szklanki prażonych migdałów, 1 cebulka szalotka bardzo drobno pokrojona, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki octu z białego wina, 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin, 2/3 szklanki otartego parmezanu, sól i pieprz.

Najpierw umyj i osusz jarmuż. Pokrój i wrzuć do dużej miski, dodać prażone migdały. Jeśli wolisz mniejsze kawałki możesz je wcześniej pokroić. W malej miseczce wymieszaj szalotkę z sokiem z cytryny, octem i oliwą z oliwek. Zamieszaj aż do połączenia składników. Dodaj dressing do sałatki, wsyp parmezanem i delikatnie wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatka doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Można ją podać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Migdały – na słodko i na słono

Migdały są bogate w składniki odżywcze i warto korzystać z ich dobrodziejstw na co dzień. Są doskonałym dodatkiem do słodkich owsianek, musli, deserów, ciast i ciasteczek. Jak widać powyżej można przygotować z nich również doskonałe przekąski na słono oraz wykorzystać je do wytrawnych dań obiadowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *