Migdały ze skórką czy bez? Które wybrać i do jakich dań?

Owoce migdałowca są bogatym źródłem składników odżywczych i minerałów. Dowiedz się ile można jeść migdałów dziennie. Jak jeść migdały ze skórką czy bez? Podpowiemy także do jakich dań warto dodać migdały.

Wartości odżywcze migdałów. Ile można jeść dziennie?

Migdały są zdrowymi pestkami. Zawierają duże ilości witamin, błonnika, kwasu foliowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są także bogatym źródłem minerałów: wapń, żelazo, fosfor, miedź, potas, cynk, magnez, sód.
100 g migdałów to około 580 kalorii, a także:
– 4,9 g cukrów
– 12 g błonnika
– 21,15 g białka
– 21,55 g węglowodanów
– 33,65 g kwasów tłuszczowych

Pomimo tego, że migdały są wysokokaloryczne, odznaczają się niskim poziomem indeksu glikemicznego. IG migdałów wynosi zaledwie 10. Migdały mają pozytywny wpływ na pracę serca i całego układu krwionośnego. Chronią także przed nagłymi zmianami poziomu insuliny. Migdały to również naturalny afrodyzjak, który podnosi libido u mężczyzn.

Zastanawiasz się ile można jeść dziennie owoców migdałowca? Dietetycy zalecają dzienną dawkę na poziomie 40 g, co odpowiada około 30 sztukom. Migdały możemy spożywać na surowo jako przekąskę oraz na ciepło jako dodatek do ciast i ciasteczek.

Migdały ze skórką czy bez?

W sklepach mamy dostęp do migdałów ze skórką oraz blanszowanych. Wiele osób zastanawia się jak jeść migdały, ze skórką czy bez?
Skórka migdałów, bogata w błonnik, ułatwia proces trawienia. Zawiera także flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu. Migdały ze skórką dostępne są w sklepie https://biowski.pl/pl/p/Migdaly-cale-kalifornijskie-1-kg-MIGOgroup/175
Nie każdemu jednak odpowiadają migdały ze skórką, które mają gorzki smak. Możemy samodzielnie usunąć skórkę poprzez zalanie wrzątkiem. Stracimy wówczas sporo witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Lepszą metodą jest moczenie migdałów w zimnej wodzie przez całą dobę. Należy wówczas dwukrotnie zmienić wodę. Po namoczeniu, skórka z migdałów z łatwością odchodzi. W sklepie https://biowski.pl/pl/p/Migdaly-blanszowane-1-kg-MIGOgroup/179 dostępne są gotowe, zblanszowane migdały. Stanowią one zdrową i smaczną przekąskę. Migdały możemy dodać do porcji owsianki. Każda gospodyni domowa z pewnością często dekoruje ciasta i desery płatkami migdałów. Z migdałów możemy także zrobić domowe mleko, bezglutenowa mąkę, pastę lub masło. Migdały możemy też polać czekoladą lub karmelem.
Największymi producentami migdałów są: USA, Hiszpania, Iran, Włochy oraz Maroko. Warto sięgać po migdały z upraw ekologicznych.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.