Miód słonecznikowy – szczerozłoty strażnik twojego zdrowia

Jak to możliwe, że natura sprawiła nam prezent w postaci substancji tak kusząco pysznej i jednocześnie zdrowej? Czy to nie było tak, że cukier jedynie tuczy i pogarsza nasze dolegliwości? Otóż nie! Na pewno nie ten naturalny, który pracowicie wytwarzają pszczoły. Do przeczytania o zaletach szlachetnych pszczelich rarytasów i o tym, jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie delikatnego w smaku miodu słonecznikowego, zapraszamy w niniejszym artykule.

Najpierw o przyjemnościach! Czy wiesz, dlaczego miód słonecznikowy jest tak wyjątkowo delikatny w smaku?

Słoneczna, żółta barwa i delikatna kwasowość to główne cechy charakterystyczne miodu słonecznikowego. Należy on do miodów nektarowych, co oznacza, że jest owocem pracy pszczół pilnie zbierających nektar między innymi z kwiatów popularnej rośliny astrowatej, jaką jest słonecznik. Oprócz miodów nektarowych istnieją także miody spadziowe o ostrzejszym smaku i aromacie.

Dobroczynny słonecznik jest obecny w naszej diecie w wielu różnych postaciach. Z jego ziaren tłoczy się olej odpowiedni do smażenia, który jest również cenionym dodatkiem do sałatek i innych potraw. W postaci prażonej ziarenka są bogatym w substancje odżywcze przysmakiem, a delikatne, nieco orzechowe w smaku kiełki, uważane są za superfood i śniadaniowy rarytas świetnie dodający energii.

Najbardziej szlachetną postacią słonecznika jest jednak pochodzący z niego miód. Pyszny, delikatnie kwaskowy i pachnący latem daje energetycznego „kopa” i jest pomocny w wielu dolegliwościach, dotykających nas szczególnie w chwilach obniżonej odporności.

Miód słonecznikowy właściwości ma na medal!

To nie jest zwyczajna słodycz do herbaty, ale prawdziwy doktor w słoiku! Miód słonecznikowy ma działanie znacznie przewyższające wspomaganie organizmu podczas grypy, czy kataru, choć do tego również świetnie się nadaje! Jego główną super mocą jest walka z chorobami układu krążenia. Pomaga on w walce z nadciśnieniem tętniczym, poprawia stan serca, a nawet leczy miażdżycę! Na co jeszcze pomaga miód słonecznikowy? Ma silne działanie przeciwzapalne, neutralizuje zły cholesterol i dba o układ moczowy, a w szczególności nerki.

Trudno wobec tej długiej listy zasług pozostać obojętnym, zwłaszcza że cena miodu słonecznikowego to nic, co mogłoby niemile nas zaskoczyć. Zastanawiasz się, gdzie można kupić miód słonecznikowy? Sklep ze zdrowymi słodkościami fitorsweet.pl, dostępny pod tym adresem: https://fitorsweet.pl/miody/miod-slonecznikowy, oferuje wiele przeróżnych typów miodu, które dostępne są w cenach przyjaznych dla każdego portfela.

Miód słonecznikowy ma opinię uniwersalnego dodatku do potraw!

Skoro już wiesz, jak bardzo ten złoty dar pasieki jest zdrowy i smaczny, nadszedł czas by powiedzieć kilka słów o jego zastosowaniu w kuchni! Lubisz nasycony i wielowymiarowy smak potraw? Słodzenie miodem jest sekretem stosowanym przez nasze babcie, a one jak wiadomo, cieszą się najlepszą opinią wśród kulinarnych geniuszy. Odrobina miodowej słodyczy w sosie, gulaszu czy nawet bigosie dla aromatu tych potraw może zdziałać prawdziwe cuda.

Nie interesuje cię kuchnia polska? Każdy, kto ma, chociaż odrobinę wiedzy o gotowaniu powie ci, że większość przepisów na azjatyckie specjały korzysta z udziału miodu, który fantastycznie smakuje w towarzystwie sosu sojowego, rybnego i terijaki. Miód nadaje także się do karmelizowania warzyw i owoców, ale to już zupełnie inna historia.

Co zrobić, żeby miód zachował swoje dobroczynne właściwości?

To proste! Wystarczy zapamiętać jedną zasadę, która pomoże ci w korzystaniu z prozdrowotnych wartości wszystkich typów miodu. Nie podgrzewaj go do temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Warto zastosować tę zasadę w przypadku naparów rozgrzewających i przeciwkaszlowych, ponieważ tylko wtedy skorzystasz w pełni ze szlachetnych wysiłków naszych małych pasiastych przyjaciółek zamieszkujących pasieki! Czy masz już smaczek na odrobinę pysznego miodu? Na zdrowie!

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.