Niedziela to dzień, podczas którego pozwalamy sobie na więcej luzu. Zazwyczaj, przygotowujemy wtedy wykwintny obiad, który jest niejako celebracją niedzielnego wypoczynku i zwieńczeniem tygodnia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby niedzielny obiad był zdrowy i szybki w przygotowaniu, no i przede wszystkim smaczny.
Kiedy możemy przygotować szybki obiad, pozostaje nam więcej czasu na ulubione aktywności, czy zwyczajne leniuchowanie i odpoczynek. Poniższe propozycje na zdrowy obiad są bardzo łatwe do przygotowania, dzięki czemu możemy zachęcić również starsze dzieci do pomocy w gotowaniu. Z pewnością będzie to wyjątkowy czas dla całej rodziny. Dodatkowo, zdrowe obiady sprawiają, że po posiłku czujemy się lekko i z ochotą oddajemy się niedzielnym spacerom, czy spędzaniu czasu w ogrodzie.
Paprykowe kulki ryżowe z ciecierzycą, frytkami z batatów i dipem chipotle
Paprykowe kulki ryżowe z ciecierzycą to potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej, przez co są bardzo aromatyczne. W połączeniu z frytkami z batatów i dipem chipotle otrzymujemy słodko-ostry posiłek. Jeśli jednak nie jesteś fanem ostrych potraw, nie musisz się przejmować, gdyż poziom ostrości zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: około trzech
Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu
- puszka ciecierzycy
- czerwona papryka
- cebula
- olej do smażenia
- 3 duże bataty
- puszka papryczek chipotle
- 100 ml majonezu
- łyżka śmietany
- sól, pieprz, kurkuma
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
- Cebulę i drobno pokrojoną paprykę podsmażyć.
- Ciecierzycę odsączyć i dodać do ryżu, a następnie zblendować.
- Podsmażoną paprykę i cebulę dodać do ryżu i ciecierzycy.
- Całość doprawić solą, pieprzem, kurkumą i wymieszać.
- Z powstałej masy uformować nieduże kule i ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Bataty obrać, pokroić na frytki i ułożyć na drugiej blaszce.
- Blachy włożyć do piekarnika, kulki ryżowej na dole, a bataty u góry i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
- Majonez połączyć ze śmietaną i dodać 1/4 papryczki chipotle oraz odrobinę zalewy z puszki i zblendować. UWAGA! Lepiej użyć mniej papryczki i zalewy i w razie potrzeby dodać więcej.
Kurczak z warzywami z piekarnika
Poniższa propozycja to idealny posiłek, kiedy nie mamy czasu na długie posiedzenia w kuchni, a mimo to chcemy zjeść coś zdrowego. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczaka papryką lub innymi warzywami.
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: dwie duże / trzy małe
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- duży brokuł
- 3 bataty
- solone migdały (mogą też być klasyczne, nie solone)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i włożyć do miski.
- Brokuła pokroić na drobne różyczki i dodać do kurczaka.
- Bataty pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
- Kurczaka, brokuła, bataty wymieszać z oliwą, dodać pieprz i sól. Jeśli mamy solone migdały, wówczas w tym momencie dodajemy mniej soli.
- Całość równomiernie umieścić na blaszce wyłożoną papierem i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Podczas pieczenia należy co jakiś czas przemieszać potrawę w piekarniku.
- Po upływie czasu, dodać drobno posiekane migdały do kurczaka, brokuła i batatów i piec jeszcze 10 minut.
Nadziewane papryki
Kolejna propozycja to bardzo ciekawe połączenie smakowe. Nadziewane papryki świetnie sprawdzą się jako zdrowy, niedzielny obiad, ale również jako sycąca przekąska na imprezę. W wersji wegetariańskiej można po prostu podwoić ilość ryżu.
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 6 sztuk papryki w dowolnym kolorze
- pół szklanki ryżu
- 300 g mięsa mielonego
- cebula
- olej do smażenia
- passata pomidorowa
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę podsmażyć na oleju, dodać mięso, a później ugotowany ryż.
- Potrawę dusić do miękkości i co jakiś czas podlewać passatą pomidorową, w taki sposób, aby zawartość patelni nie była zbyt płynna.
- Odciąć równo górę papryki, tak aby wraz z ogonkiem tworzyła zatyczkę.
- Środek papryki delikatnie wydrążyć, a następnie umieścić w nim wystudzone mięso z ryżem. Zatyczkami z ogonkiem zamknąć nadzianą paprykę.
- Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180 stopni C aż papryki będą miękkie i lekko zarumienione.
Powyższe propozycje posiłków są idealną opcją kulinarną dla osób, które lubują się w kuchni „jednogarnkowej”. Dzięki nim, przygotowanie niedzielnego obiadu nie będzie wiązało się z wielogodzinnym przygotowaniem i stertą brudnych naczyń po zakończonym posiłku. Dodatkowo, można je w bardzo łatwy sposób przekształcić w dania bezmięsne, bezglutenowe, czy bez laktozy, dzięki czemu osoby na diecie również mogą skorzystać z tych prostych przepisów.
Artykuł partnerski.