Nie wiesz co przygotować na niedzielny obiad? Trzy pomysły na szybki obiad

Niedziela to dzień, podczas którego pozwalamy sobie na więcej luzu. Zazwyczaj, przygotowujemy wtedy wykwintny obiad, który jest niejako celebracją niedzielnego wypoczynku i zwieńczeniem tygodnia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby niedzielny obiad był zdrowy i szybki w przygotowaniu, no i przede wszystkim smaczny.

Kiedy możemy przygotować szybki obiad, pozostaje nam więcej czasu na ulubione aktywności, czy zwyczajne leniuchowanie i odpoczynek. Poniższe propozycje na zdrowy obiad są bardzo łatwe do przygotowania, dzięki czemu możemy zachęcić również starsze dzieci do pomocy w gotowaniu. Z pewnością będzie to wyjątkowy czas dla całej rodziny. Dodatkowo, zdrowe obiady sprawiają, że po posiłku czujemy się lekko i z ochotą oddajemy się niedzielnym spacerom, czy spędzaniu czasu w ogrodzie.

Paprykowe kulki ryżowe z ciecierzycą, frytkami z batatów i dipem chipotle

Paprykowe kulki ryżowe z ciecierzycą to potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej, przez co są bardzo aromatyczne. W połączeniu z frytkami z batatów i dipem chipotle otrzymujemy słodko-ostry posiłek. Jeśli jednak nie jesteś fanem ostrych potraw, nie musisz się przejmować, gdyż poziom ostrości zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: około trzech

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • puszka ciecierzycy
  • czerwona papryka
  • cebula
  • olej do smażenia
  • 3 duże bataty
  • puszka papryczek chipotle
  • 100 ml majonezu
  • łyżka śmietany
  • sól, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.
  2. Cebulę i drobno pokrojoną paprykę podsmażyć.
  3. Ciecierzycę odsączyć i dodać do ryżu, a następnie zblendować.
  4. Podsmażoną paprykę i cebulę dodać do ryżu i ciecierzycy.
  5. Całość doprawić solą, pieprzem, kurkumą i wymieszać.
  6. Z powstałej masy uformować nieduże kule i ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  7. Bataty obrać, pokroić na frytki i ułożyć na drugiej blaszce.
  8. Blachy włożyć do piekarnika, kulki ryżowej na dole, a bataty u góry i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
  9. Majonez połączyć ze śmietaną i dodać 1/4 papryczki chipotle oraz odrobinę zalewy z puszki i zblendować. UWAGA! Lepiej użyć mniej papryczki i zalewy i w razie potrzeby dodać więcej.

Kurczak z warzywami z piekarnika

Poniższa propozycja to idealny posiłek, kiedy nie mamy czasu na długie posiedzenia w kuchni, a mimo to chcemy zjeść coś zdrowego. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczaka papryką lub innymi warzywami.

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: dwie duże / trzy małe

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • duży brokuł
  • 3 bataty
  • solone migdały (mogą też być klasyczne, nie solone)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i włożyć do miski.
  2. Brokuła pokroić na drobne różyczki i dodać do kurczaka.
  3. Bataty pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
  4. Kurczaka, brokuła, bataty wymieszać z oliwą, dodać pieprz i sól. Jeśli mamy solone migdały, wówczas w tym momencie dodajemy mniej soli.
  5. Całość równomiernie umieścić na blaszce wyłożoną papierem i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Podczas pieczenia należy co jakiś czas przemieszać potrawę w piekarniku.
  7. Po upływie czasu, dodać drobno posiekane migdały do kurczaka, brokuła i batatów i piec jeszcze 10 minut.

Nadziewane papryki

Kolejna propozycja to bardzo ciekawe połączenie smakowe. Nadziewane papryki świetnie sprawdzą się jako zdrowy, niedzielny obiad, ale również jako sycąca przekąska na imprezę. W wersji wegetariańskiej można po prostu podwoić ilość ryżu.

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 6 sztuk papryki w dowolnym kolorze
  • pół szklanki ryżu
  • 300 g mięsa mielonego
  • cebula
  • olej do smażenia
  • passata pomidorowa

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać mięso, a później ugotowany ryż.
  3. Potrawę dusić do miękkości i co jakiś czas podlewać passatą pomidorową, w taki sposób, aby zawartość patelni nie była zbyt płynna.
  4. Odciąć równo górę papryki, tak aby wraz z ogonkiem tworzyła zatyczkę.
  5. Środek papryki delikatnie wydrążyć, a następnie umieścić w nim wystudzone mięso z ryżem. Zatyczkami z ogonkiem zamknąć nadzianą paprykę.
  6. Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180 stopni C aż papryki będą miękkie i lekko zarumienione.

Powyższe propozycje posiłków są idealną opcją kulinarną dla osób, które lubują się w kuchni „jednogarnkowej”. Dzięki nim, przygotowanie niedzielnego obiadu nie będzie wiązało się z wielogodzinnym przygotowaniem i stertą brudnych naczyń po zakończonym posiłku. Dodatkowo, można je w bardzo łatwy sposób przekształcić w dania bezmięsne, bezglutenowe, czy bez laktozy, dzięki czemu osoby na diecie również mogą skorzystać z tych prostych przepisów.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *