Niezbędne elementy każdego tortu – jak je przygotować?

Zbliżają się urodziny bliskiej Ci osoby, a może jubileusz lub inna ważna okazja? Jeżeli tak, konieczne będzie przygotowanie tortu. To deser, który tradycyjnie kojarzy się z celebracją kluczowych momentów życia. Nie obawiaj się! Jego upieczenie jest prostsze niż myślisz. A jakie są kluczowe elementy tego wypieku? Zobacz!

Biszkopt czekoladowy do podstawa

Puszyste ciasto o teksturze przypominającej miękką, delikatną gąbkę – oto fundament każdego dobrego tortu. Najlepiej sprawdzi się w tej roli prosty, klasyczny biszkopt czekoladowy. Z jego przygotowaniem poradzisz sobie nawet, jeśli masz bardzo niewielkie doświadczenie kulinarne!

Czego będziesz potrzebować? Mąki, jajek, cukru, dobrego kakao, proszku do pieczenia oraz tłuszczu, najczęściej oleju. Wystarczy je połączyć w odpowiedniej kolejności i upiec w tortownicy. Sprawdź porady na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ – dzięki nim Twój biszkopt czekoladowy wyjdzie idealny.

Pamiętaj: do jego przekrojenia w poprzek możesz użyć np. sznurka – pomoże to zachować równe warstwy.

Krem do przełożenia

Istnieją dwa podstawowe typy kremów do tortów. Po pierwsze, te oparte o bitą śmietanę, do której jest dodawane masło oraz, ewentualnie, składniki nadające jej pożądany smak np. kakao czy olejki aromatyczne. Drugie to kremy na bazie serka mascarpone i śmietany. Są nieco lżejsze i prostsze do przygotowania. Do kremu można też dodać ganache czekoladowy, który doda deserowi bardziej wyrafinowanego charakteru.

Dodatki

Tort możesz dodatkowo przełożyć np. ulubionymi konfiturami. Można też do kolejnych warstw dodać owoce sezonowe – świetnie sprawdzają się np. wiśnie (zwłaszcza, gdy podstawą jest biszkopt czekoladowy), truskawki czy maliny.

Glazura

Dekoracja tortu może przybrać różne formy. W najprostszej wykonaj „glazurę” z części wcześniej przygotowanego kremu, a na wierzch wyłóż owoce i – przy pomocy rękawa cukierniczego – bitą śmietanę. Jeśli chcesz poeksperymentować, możesz pomyśleć o stworzeniu masy lukrowej do tortu – to jednak zadanie dla bardziej zaawansowanych.
Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *