O czym pamiętać, przygotowując uroczysty obiad?

Święta, odwiedziny dawno niewidzianych krewnych, urodziny, czy nawet świętowanie własnego awansu – jest naprawdę wiele okazji, z których można przygotować uroczysty obiad. Szczególnie zapraszając na niego ważnych gości, ma się nadzieje, że wszystko wypadnie jak najlepiej. Tylko co ugotować i jak podać dania? Jak przygotować stół i czy warto go ozdabiać? Oto krótki poradnik, który ułatwi całe to zadanie.

Co ugotować, spodziewając się gości? Różnorodność w menu

Problematyczne w przygotowaniu dań dla zaproszonych gości są przede wszystkim różne nawyki żywieniowe. W miarę możliwości warto dowiedzieć się o nich jak najwięcej jeszcze przed przygotowaniem posiłków. W ten sposób można przygotować się na przykład na to, że jedna z obecnych osób nie je produktów odzwierzęcych, albo na obiedzie będzie dziecko z alergiami spożywczymi.

Nawet gdy nie zna się nawyków żywieniowych wszystkich zaproszonych gości, istnieje pewien sposób na przygotowanie odpowiednich dań. O czym mowa? O różnorodności, która powinna zaczynać się już na obiedzie. Zwykle zaleca się, aby przygotować zarówno propozycję mięsną, jak i wegetariańską. Co ważne, mięsa i dodatki obiadowe nie powinny być podawane bezpośrednio na talerzach. Zamiast tego znacznie lepiej sprawdzą się półmiski do serwowania, z których każdy będzie mógł wybrać to, na co ma ochotę.

Poza samymi daniami obiadowymi warto zadbać o odpowiednią ilość przekąsek. To one zwykle sprawiają wrażenie pełnego stołu i zachęcają do spróbowania czegoś nowego. Jako przekąski sprawdzą się między innymi różnego rodzaju sałatki, deski mięs, wędlin i serów, kanapki, koreczki, ciastka z serem i szynką, czy jajka z majonezem.

Według zwyczajów po obiedzie na stole powinien pojawić się deser, na przykład w formie kawałków słodkiego ciasta. Mając odpowiednie urządzenia kuchenne i nieco wolnego czasu, można przygotować je samodzielnie. W innym wypadku ciasta mogą być zamówione z cukierni.

babeczki orzechowe

Zastawa, przygotowanie stołu i dekoracje

Nie tylko dania i przekąski są ważne podczas przygotowań do uroczystego obiadu, ale także nakrycie stołu, odpowiednio eleganckie i schludne. Zastawa na takie okazje to najczęściej klasyczne białe talerze, czasami z różnego rodzaju zdobieniami. Wybierając zastawę w innych kolorach, warto wziąć to pod uwagę przy doborze obrusu czy dekoracji, żeby całość sprytnie ze sobą współgrała.

Klasycznie wszystkie elementy zastawy podawane gościom powinny być identyczne. Aktualnie coraz popularniejsze stają się jednak eksperymenty ze stylem, które pozwalają na mieszanie ze sobą elementów z różnych kompletów. Oczywiście warto zachować umiar – jeśli każdy talerz będzie z innego zestawu, całość może wyglądać na zwyczajnie nieschludnie dobraną. Jeżeli natomiast na stole pojawią się na przykład dwa komplety w kontrastujących kolorach, zastawa może wyglądać stylowo, ciekawie i nietypowo.

Czy warto dekorować stół przed obiadem? Najczęściej w tym celu sięga się po kwiaty lub świece, które mogą dodać nieco atmosfery. W przypadku kwiatów warto zwrócić uwagę w szczególności na ich rozmiar. Duże bukiety w masywnych wazonach postawione na wąskich stołach mogą przeszkadzać podczas posiłku, nawet jeśli pięknie się prezentują. Wybierając świece, zaleca się sięgnąć po modele bez zapachu. Aromaty topionego wosku nie zawsze właściwie komponują się z jedzeniem.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.