Orzechy pistacjowe jako jedyne wśród orzechów cechują się tyloma właściwościami i składnikami odżywczymi. Są bogate w karotenoidy takie jak luteina i zeaksantyna. Działają one wspomagająco na pracę wzroku, eliminując prawdopodobieństwo wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Posiadają także dużo potasu, który odpowiedzialny jest za obniżenie ciśnienia tętniczego. Jakie jeszcze właściwości odżywcze posiadają orzeszki pistacjowe?
Orzeszki pistacjowe – ogólne informacje
Orzechy te zwane najczęściej pistacjami, zielonymi migdałami czy też orzechami szczęścia. Rosną na drzewach pistacjowych ukryte w szarawej łupinie, które są bogate w wiele wartości odżywczych. Jako jedyne wśród orzechów posiadają liczne składniki odżywcze takie jak karotenoidy oraz taką ilość potasu. Największe bogactwo odżywcze kryje się w orzechach pochodzących z USA bądź Iranu. Szczególnie w tych orzechach występuje duża ilość błonnika, białka, wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy E i antyoksydanty.
Kaloryczność pistacji
Warto wiedzieć, że orzeszki pistacjowe są bardzo kaloryczne. W 100g znajduje się aż 562 kcal. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by stosować je na diecie redukującej masę. Jest to spowodowane dużą zawartością błonnika, który sprawia, że będziemy się czuli syto przez długi czas. Są źródłem również cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają nasz metabolizm i przeciwdziałają pojawieniu się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Jedna pistacja dostarczy kilku kalorii, dlatego spożywanie ich w odpowiednich ilościach przyczyni się do utraty wagi. Można je spożywać w formie podwieczorku lub drugiego śniadania, a nie dodatkowo jako kolejną przekąskę. Dostarczanie organizmowi zbyt dużej ilości pistacji nie tylko może skutkować nadwagą, ale także zaparciami.
Pistacje dobre na stres
W pistacjach znajduje się mnóstwo witamin z grupy B, które działają stymulująco na układ nerwowy, dzięki czemu wzrasta odporność na stres, wpływając relaksująco na organizm. Pistacje kryją w sobie najwięcej witaminy B6. 20 g pistacji zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminy. W pistacji obecna jest również witamina B1, ryboflawina, czyli witamina B2 oraz niacyna witamina B3. Są one szczególnie zalecane kobietom przeżywającym zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Pistacja wspiera pracę oka
Karotenoidy obecne są tylko w jednych orzechach – są nimi właśnie pistacje. Posiadają luteinę i zeaksantynę, wchodzą one w skład plamki żółtej, a dodatkowo są antyoksydantami, ochraniającymi przed różnymi uszkodzeniami. Minimalizują również prawdopodobieństwo wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. To właśnie w pistacjach znajduje się cenna witamina A, która występuje w formie beta-karotenu. Jej obecność chroni przed rozwojem kurzej ślepoty i zespołu suchego oka.
Pistacje w walce z anemią
W 100 gramach pistacji występuje niemal 4 mg żelaza. Dzięki temu często jest zalecana osobom, zmagającym się z anemią. Ponadto są dedykowane również kobietom, które cierpią na bardzo intensywne miesiączkowanie.
Artykuł partnerski.