Pasta wasabi – jak smakuje, w jaki sposób powstaje i kiedy warto jej użyć?

Pasta wasabi to japońska odmiana chrzanu, o charakterystycznym, intensywnie zielonym kolorze. Sprawdź nasze rady i dowiedz się, jak smakuje wasabi i do jakich dań można jej dodać!

  1. Jak powstaje pasta wasabi?
  2. Jaki jest smak wasabi?
  3. Czy do smaku wasabi można się przyzwyczaić?
  4. Do jakich dań dodaje się wasabi?
  5. Czy liście wasabi marynowane są równie smaczne co pasta?

Chrzan japoński, nazywany także wasabi ma swoje początki w VIII wieku. Początkowo był uznawany za roślinę leczniczą. Jednak dopiero jako pikantny dodatek do sushi zyskał międzynarodową popularność.

Jak powstaje pasta wasabi?

Pasta wasabi powstaje w podobny sposób jak nasz rodzimy chrzan. Chcąc ją uzyskać, należy odpowiednio długo ucierać obrany korzeń chrzanu japońskiego. Tak powstała przyprawa jest bardzo ostra i doskonale pasuje do sushi oraz wielu dań z ryb.

Uprawa wasabi odbywa się głównie na terenie Japonii, Korei oraz na Tajwanie.

Jaki jest smak wasabi?

Pasta wasabi jest bardzo pikantna w smaku. Wersje dostępne w Polsce zwykle smakują dość podobnie do klasycznego chrzanu. Jeśli jednak ma się możliwość spróbowania 100% wasabi wytworzonego jedynie z korzenia chrzanu japońskiego, można delektować się intensywnym aromatem oraz uzależniającym smakiem.

Czy do smaku wasabi można się przyzwyczaić?

Niektórzy śmiałkowie marzą o tym, aby ugryźć kawałek wasabi, a inni nie są w stanie dodać nawet odrobiny na swój kawałek sushi. To bardzo intensywna, pikantna przyprawa o specyficznym smaku. Trudno się do niego przekonać osobom preferującym łagodną kuchnię.

Do jakich dań dodaje się wasabi?

Wasabi, podobnie jak czarny sezam czy delikatne paski marynowanego imbiru to doskonałe dodatki do sushi. Zamawiając gotowy zestaw w restauracji, czy przygotowując danie w domowym zaciszu, warto skorzystać z mnogości dodatków smakowych.

Jeśli jesteś zainteresowany samodzielnym przygotowanie sushi, zapoznaj się z ofertą dostępną na: https://sushi-sklep.pl/.

Czy liście wasabi marynowane są równie smaczne co pasta?

Liście oraz ogonki liściowe wasabi służą do przygotowywania specyficznej marynaty. Tego typu przetwory są lokalnym przysmakiem, podobnie jak w Polsce ogórki kiszone. Do ich przygotowania wykorzystuje się duże ilości soli, octu oraz sosu sojowego. Tak przygotowane liście świetnie sprawdzą do jako dodatek do ryb, lecz ich smak jest zupełnie inny niż pasty wasabi.

Pasta wasabi to doskonały dodatek do sushi. Świetnie sprawdzi się zarówno przy łagodnych, minimalistycznych zestawach, jak i tych bardziej rozbudowanych na modłę zachodnią.

Artykuł partnerski.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *