Gubienie zbędnych kilogramów to często długi i żmudny proces, dlatego warto uprzyjemniać sobie czas diety pysznymi, ale niskokalorycznymi daniami. Świetnie do tego celu sprawdzi się pierś z kurczaka. Dlaczego właśnie to mięso jest tak bardzo polecane przez dietetyków? Jakie ciekawe potrawy można z niego przygotować?
Dlaczego pierś z kurczaka jest polecana podczas odchudzania?
Największą zaletą piersi z kurczaka jest jej niska kaloryczność oraz duża zawartość białka. W 100 g samego mięsa znajdziemy ok. 20 g białka i jedynie 100 kcal. Jeżeli na dodatek postawimy na porcję bez skórki, to praktycznie pozbędziemy się tłuszczu (w 100 g piersi jest go tylko ok. 1,5 g). Ciężko byłoby znaleźć inne mięso, które ma cechy tak idealnie pasujące do diet odchudzających. Białko jest potrzebne naszemu organizmowi jako budulec mięśni, a jeśli zadbamy, by było go dużo w posiłku, to na dłużej będziemy czuć sytość.
Co więcej, filet z kurczaka jest lekkostrawny, więc mogą po niego sięgać nawet osoby o wrażliwych żołądkach. Kolejną zaletą tego rodzaju mięsa jest zawartość witamin i minerałów – znajdziemy w nim cynk, potas, magnez, a także takie witaminy jak A, B, C, E oraz PP. Wiemy już, że warto sięgać po drób podczas gubienia zbędnych kilogramów. Tylko jak przyrządzić kurczaka na diecie, by był smaczny i nadal niskokaloryczny? Najlepiej postawić na pieczenie w piekarniku, smażenie na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu, duszenie i gotowanie.
Ryż z kurczakiem inaczej – użyj makaronu ryżowego!
Pierś z kurczaka w diecie od razu kojarzy się z ryżem. Jednak warto przełamać ten schemat i sięgnąć po makaron ryżowy. Ten prosty sposób urozmaici posiłek i sprawi, że na pewno nie będziemy nudzić się odchudzającymi daniami. Jeśli na dodatek dodamy do niego sporo warzyw i przypraw to czeka nas prawdziwa uczta!
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego
- 200 g filetów z piersi kurczaka
- 250 g cukinii
- 150 g marchewki
- 50 g pora
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- sezam lub szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
- Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a czosnek, imbir, papryczkę chili i skórkę z cytryny zetrzeć lub drobno posiekać. Jeżeli chodzi o warzywa, to cukinię pokroić w plastry, marchewkę w słupki, a pora w krążki.
- Na patelni należy dobrze rozgrzać olej, a następnie włożyć imbir, czosnek, papryczkę chili oraz skórkę z cytryny i chwile smażyć ciągle mieszając. Następnie dodać kurczaka i obsmażać na większym ogniu aż się ładnie zarumieni.
- Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw i soku z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa zmiękną, należy dodać makaron oraz sos sojowy i smażyć przez kolejne kilka minut.
- Jeśli mamy ochotę, gotowe danie możemy posypać posiekanym szczypiorkiem lub prażonym sezamem.
Sycąca sałatka z kurczakiem to zawsze dobry pomysł!
Dieta z kurczakiem nie musi wcale ograniczać się do dań obiadowych. Ten składnik można stosować zamiennie z chudą szynką jako dodatek do kanapek albo wymieszać razem z warzywami i stworzyć ciekawą sałatkę. My stawiamy właśnie na pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem, która jest na tyle sycąca, że można ją traktować jako osobny posiłek.
Składniki:
- 200 g kurczaka
- 2 jajka
- 40 g sera pleśniowego
- główka sałaty rzymskiej
- 1 dojrzałe awokado
- mała, czerwona cebula
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżki wody
- 1,5 łyżki octu winnego
- 0,5 łyżeczki musztardy
- szczypta cukru lub ksylitolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
- Kurczaka należy doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć tymiankiem. Mięso rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie odstawić do wystudzenia.
- Umytą i osuszoną sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki. Ugotowane jajka, cebulę, ser pleśniowy, awokado skropione sokiem z cytryny i upieczonego kurczaka pokroić w kostkę.
- Z oliwy, wody, musztardy, octu winnego, startego czosnku i cukru lub ksylitolu przygotować dressing. Kiedy sos będzie jednolity przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć z dressingiem i delikatnie wymieszać. Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Więcej ciekawych przepisów na dania z drobiu znajdziesz na: Przepisy na dania z kurczaka >>. Zainspiruj się, próbuj i odkrywaj nowe smaki!
Warto pamiętać, żeby wybierać mięso najwyższej jakości. Odpowiednia hodowla i warunki, w jakich trzymany jest drób, mają tu bardzo duże znaczenie. Drób z wolnego wybiegu, karmiony karmą wysokiej jakości, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy, bez antybiotyków i przyspieszaczy wzrostu, będzie znacznie lepszym wyborem, niż ten hodowany na skalę masową. Dlatego przed zakupem należy sprawdzić, skąd pochodzi dane mięso.
Im lepsze warunki chowu, tym lepszy smak, jakość i wartości odżywcze wybranego przez nas mięsa drobiowego.
Czytaj także: Jaka dieta na masę mięśniową? >>