Pierś z kurczaka w diecie: jak przyrządzić kurczaka na diecie?

Gubienie zbędnych kilogramów to często długi i żmudny proces, dlatego warto uprzyjemniać sobie czas diety pysznymi, ale niskokalorycznymi daniami. Świetnie do tego celu sprawdzi się pierś z kurczaka. Dlaczego właśnie to mięso jest tak bardzo polecane przez dietetyków? Jakie ciekawe potrawy można z niego przygotować?

Dlaczego pierś z kurczaka jest polecana podczas odchudzania?

Największą zaletą piersi z kurczaka jest jej niska kaloryczność oraz duża zawartość białka. W 100 g samego mięsa znajdziemy ok. 20 g białka i jedynie 100 kcal. Jeżeli na dodatek postawimy na porcję bez skórki, to praktycznie pozbędziemy się tłuszczu (w 100 g piersi jest go tylko ok. 1,5 g). Ciężko byłoby znaleźć inne mięso, które ma cechy tak idealnie pasujące do diet odchudzających. Białko jest potrzebne naszemu organizmowi jako budulec mięśni, a jeśli zadbamy, by było go dużo w posiłku, to na dłużej będziemy czuć sytość.

Co więcej, filet z kurczaka jest lekkostrawny, więc mogą po niego sięgać nawet osoby o wrażliwych żołądkach. Kolejną zaletą tego rodzaju mięsa jest zawartość witamin i minerałów – znajdziemy w nim cynk, potas, magnez, a także takie witaminy jak A, B, C, E oraz PP. Wiemy już, że warto sięgać po drób podczas gubienia zbędnych kilogramów. Tylko jak przyrządzić kurczaka na diecie, by był smaczny i nadal niskokaloryczny? Najlepiej postawić na pieczenie w piekarniku, smażenie na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu, duszenie i gotowanie.

Ryż z kurczakiem inaczej – użyj makaronu ryżowego!

Pierś z kurczaka w diecie od razu kojarzy się z ryżem. Jednak warto przełamać ten schemat i sięgnąć po makaron ryżowy. Ten prosty sposób urozmaici posiłek i sprawi, że na pewno nie będziemy nudzić się odchudzającymi daniami. Jeśli na dodatek dodamy do niego sporo warzyw i przypraw to czeka nas prawdziwa uczta!

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 250 g cukinii
  • 150 g marchewki
  • 50 g pora
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam lub szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  • Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a czosnek, imbir, papryczkę chili i skórkę z cytryny zetrzeć lub drobno posiekać. Jeżeli chodzi o warzywa, to cukinię pokroić w plastry, marchewkę w słupki, a pora w krążki.
  • Na patelni należy dobrze rozgrzać olej, a następnie włożyć imbir, czosnek, papryczkę chili oraz skórkę z cytryny i chwile smażyć ciągle mieszając. Następnie dodać kurczaka i obsmażać na większym ogniu aż się ładnie zarumieni.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw i soku z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa zmiękną, należy dodać makaron oraz sos sojowy i smażyć przez kolejne kilka minut.
  • Jeśli mamy ochotę, gotowe danie możemy posypać posiekanym szczypiorkiem lub prażonym sezamem.

Sycąca sałatka z kurczakiem to zawsze dobry pomysł!

Dieta z kurczakiem nie musi wcale ograniczać się do dań obiadowych. Ten składnik można stosować zamiennie z chudą szynką jako dodatek do kanapek albo wymieszać razem z warzywami i stworzyć ciekawą sałatkę. My stawiamy właśnie na pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem, która jest na tyle sycąca, że można ją traktować jako osobny posiłek.

Składniki:

  • 200 g kurczaka
  • 2 jajka
  • 40 g sera pleśniowego
  • główka sałaty rzymskiej
  • 1 dojrzałe awokado
  • mała, czerwona cebula
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • szczypta cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • posiekany szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  • Kurczaka należy doprawić solą i pieprzem oraz natrzeć tymiankiem. Mięso rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie odstawić do wystudzenia.
  • Umytą i osuszoną sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki. Ugotowane jajka, cebulę, ser pleśniowy, awokado skropione sokiem z cytryny i upieczonego kurczaka pokroić w kostkę.
  • Z oliwy, wody, musztardy, octu winnego, startego czosnku i cukru lub ksylitolu przygotować dressing. Kiedy sos będzie jednolity przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć z dressingiem i delikatnie wymieszać. Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Więcej ciekawych przepisów na dania z drobiu znajdziesz na: Przepisy na dania z kurczaka >>. Zainspiruj się, próbuj i odkrywaj nowe smaki!

Warto pamiętać, żeby wybierać mięso najwyższej jakości. Odpowiednia hodowla i warunki, w jakich trzymany jest drób, mają tu bardzo duże znaczenie. Drób z wolnego wybiegu, karmiony karmą wysokiej jakości, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy, bez antybiotyków i przyspieszaczy wzrostu, będzie znacznie lepszym wyborem, niż ten hodowany na skalę masową. Dlatego przed zakupem należy sprawdzić, skąd pochodzi dane mięso.

Im lepsze warunki chowu, tym lepszy smak, jakość i wartości odżywcze wybranego przez nas mięsa drobiowego.

Czytaj także: Jaka dieta na masę mięśniową? >>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *