Popularne metody obróbki żywności – jak przyrządzać mięsa i warzywa?

Wyróżniamy wiele sposobów obróbki żywności – jak duszenie, blanszowanie, pieczenie, wędzenie czy sous vide. Poniżej omawiamy wybrane z nich, często stosowane zarówno w domach, jak i w restauracjach.

Jakość produktu to nie wszystko

Ważną kwestią jest jakość produktów, ale nawet najlepsze mięso czy najświeższe warzywo nie jest gwarancją udanego posiłku. Równie ważna jest wybrana metoda obróbki żywności – idealnie dobrana do produktu i pozwalająca mu zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych. To ważne, aby zdecydować, jakie sprzęty będą w potrzebne w domowej kuchni, a także zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni w restauracji. Które sposoby są godne polecenia?

Gotowanie w samowarze

Jedną z dawnych, ale bardzo dobrych metod jest gotowanie w samowarze. To popularne urządzenie zarówno w domach, jak i lokalach gastronomicznych. Pozwala na szybkie przygotowanie na przykład kaszy, mięsa czy warzyw. Samowar ma prostą budowę i jest wyjątkowo łatwy w użytkowaniu.
Gotowanie w nim pozwala przygotować aromatyczne potrawy, np. mięsa, ale także zupy. Samowar przypomina gruby i ciężki garnek z pokrywą, która pozwala szczelnie zamknąć urządzenie – nie należy jej zdejmować podczas gotowania.

Blanszowanie

Kompletując wyposażenie restauracji, warto pamiętać też o metodzie zwanej blanszowaniem. Przyda się sitko lub garnek w nie wyposażony. Sposób ten polega wykorzystaniu wrzątku oraz zimnej wody, co pozwala zachować cenne właściwości odżywcze przyrządzanych produktów. Najlepiej blanszować delikatne warzywa, np. kalafiory, szpinak czy jarmuż.

Gotowanie na parze

Warto zaopatrzyć się nie tylko w samowar, ale także specjalny garnek do gotowania na parze. Jest jedną z najzdrowszych form przyrządzania potraw, gdyż pozwala zachować smak, aromat i wartości odżywcze przyrządzanych produktów. Produkty trzeba umieścić np. w specjalnym garnku, ale można też ułożyć je w sitku czy koszyczku, który zawiesza się nad wodą. Garnek należy przykryć pokrywką i po kilku minutach warzywa, mięso czy ryby będą gotowe.

Duszenie

Kolejna polecana metoda obróbki termicznej pozwalająca zachować więcej składników odżywczych niż klasyczne gotowanie czy smażenie. Polega na krótkim podsmażeniu warzywa czy mięsa na tłuszczu – później należy dodać odrobinę wody, aby uzyskać miękkie i aromatyczne warzywa czy kawałki mięsa. Nie jest do niej wymagane specjalne wyposażenie kuchni – w restauracji czy w domu.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *