Pora na lunch – dlaczego warto zrobić przerwę na drugie śniadanie lub obiad?

Przerwa na lunch to zwyczaj, który pojawia się w coraz większej liczbie firm. Czy to dobry pomysł? Dlaczego tak bardzo ważna jest ta dodatkowa przerwa na posiłek.

Lunch – przerwa dla pracowników

Przerwa na posiłek to nie tylko moment, w którym dostarczamy sobie wartości odżywczych, ale także i chwila odpoczynku, regeneracji i złapania oddechu w przerwie od pracy. Coraz więcej pracujemy, model 8-godzinny w wielu przypadkach okazuje się niewystarczający. Często długo dojeżdżamy do pracy i z niej wracamy. Oznacza to, że przez wiele godzin nie mamy możliwości spokojnie zjeść dania głównego, a często nawet szybkiej przekąski. Nic więc dziwnego, że przerwa na lunch w Warszawie stała się dzisiaj tak potrzebna i ważna dla wielu pracowników. Jedzenie jest istotną potrzebą człowieka, głodni nie funkcjonujemy tak sprawnie, mamy problemy z koncentracją. Głód prowadzi do irytacji, ale i choćby bólu głowy. Przerwa na lunch jest więc dobrym rozwiązaniem, dzięki któremu pracodawca może zadbać o komfort swojego pracownika.

Dlaczego drugie śniadanie jest takie ważne?

Drugie śniadanie, przerwa na lunch czy przerwa obiadowa, bo w różnych firmach przyjmuje się odmienne nazewnictwo, to czas, kiedy możesz zjeść w pobliżu pracy pyszne dania. Sprawdź lunch w Zielonej Górze lub innym interesującym cię mieście i sprawdź, gdzie dzisiaj możesz zjeść dobry lunch. Zadbaj o siebie. Pamiętaj, że inwestycja w dobrej jakości posiłki to inwestycja nie tylko w twoje zdrowie, ale i sprawność intelektualną, tak ważną przecież w pracy. Warto postawić na posiłek pełen warzyw, dobrej jakości węglowodanów i zdrowego białek zarówno przed ważnym spotkaniem, jak i kolejną wymagającą częścią dnia.

Co można zrobić w trakcie krótkiej przerwy obiadowej?

Lunch to także doskonała okazja na spotkanie z klientem, partnerem biznesowym, współpracownikiem. Często to właśnie przy obiedzie najlepiej rozmawia się o ważnych tematach. W luźniejszej atmosferze można poruszyć zagadnienia, na które nie ma czasu podczas intensywnego dnia pracy. Takie rozmowy często pozwalają na ustalenie priorytetów, zaplanowanie kilku działań z wyprzedzeniem. W tygodniu czasami wystarczy takie jedno wspólne wyjście, aby uporządkować kilka najważniejszych tematów. Klientom także łatwiej się z nami spotkać właśnie podczas przerwy na lunch, niż specjalnie wykrawać dla nas czas z napiętego grafika kolejnych godzin w biurze. Profesjonalna obsługa w restauracji zadba o przyjazną atmosferę, a wy możecie skupić się na tym, co dla biznesu w danym momencie jest najważniejsze.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *