Profesjonalne patelnie gastronomiczne – którą wybrać?

W każdym gospodarstwie domowym niezbędna jest minimum jedna dobra patelnia, a najlepiej kilka. Z pozoru może wydawać się, że zakup dobrej patelni jest dość trudny. Jednak wcale tak nie jest, a my podpowiemy jak to zrobić.

Patelnie różnią się od siebie w zależności od tego, z jakiego materiału są wykonane. Rozróżniamy patelnie: aluminiowe, żeliwne, stalowe, tytanowe i miedziane.

Najpopularniejsze rodzaje patelni.

Najbardziej popularne są patelnie aluminiowe. Są one stosunkowo lekkie. Szybko się nagrzewają, ale równie szybko tracą ciepło. Najczęściej pokryte są warstwa teflonu, ponieważ mogą w trakcie nagrzewania wydzielać szkodliwe związki.

Patelnię stalowe z kolei znane są z tego, że długo się nagrzewają, ale również długo utrzymują ciepło. Najlepiej, gdy są wykonane ze stali nierdzewnej, są odporne na zarysowania i bardzo wytrzymałe.

Patelnie żeliwne są zwykle bardzo ciężkie, odporne na zarysowania i bardzo długo trzymają temperaturę. Maja też swoje wady: przez chropowatą powierzchnię dość ciężko utrzymać je w czystości i ciężko domyć. Mogą rdzewieć, dlatego po każdym umyciu należy je dokładnie wytrzeć i przesmarować olejem lub innym tłuszczem.
Patelnie tytanowe czy też miedziane są znacznie rzadziej spotykane na rynku.

W zależności od tego jakie potrawy możemy na nich przygotować, rozróżniamy patelnie do zadań specjalnych. Jak np do naleśników, patelnię uniwersalną, patelnię do grillowania oraz głęboką. Wspomniane patelnie kupisz w sklepie https://www.hendi.pl/sprzet-kuchenny/patelnie


Oczywiście najczęściej spotykana jest patelnia uniwersalna, którą możemy używać do wszystkich potraw. Oczywiście każdy z nas zna jej wygląd: płaskie dno i niewysokie brzegi. Taki rodzaj patelni powinien znaleźć się w każdym domu.

W każdym domu na pewno przyda się patelnia do grillowania. Zwykle ma ona kształt kwadratu, a dno patelni pokrywają rowki, które sprawiają, że usmażone na niej mięso jest najbardziej zbliżone do mięsa grillowanego. Jednocześnie w rowkach zbiera się nadmiar tłuszczu, który dzięki temu nie wsiąka tak bardzo w mięso. To ważna informacja dla osób dbających o dietę.

Równie często przydatna może okazać się patelnia do naleśników.

patelnia do naleśników

Wyróżnia ją płaskie dno przy jednocześnie bardzo niskich brzegach, ułatwiających przewracanie blinów. Duży wybór patelni do naleśników oferuje sklep Hendi: https://www.hendi.pl/sprzet-kuchenny/patelnie/patelnie-do-nalesnikow. Oprócz patelni do naleśników, do tej grupy zalicza się również patelnia do ryb, która jest podobna z wyglądu do patelni do grillowania, ponieważ posiada rowki. Patelnia ta ma zwykle podłużny kształt.

Na rynku możemy znaleźć również patelnię do jajek, ze specjalnymi wgłębieniami, patelnię z kominem, do omletów itp., ale tę patelnię śmiało może nam zastąpić patelnia uniwersalna.

Powłoka teflonowa, marmurkowa, tytanowa czy ceramiczna?

Najważniejszą kwestią jest to, czym pokryta jest patelnia. Tak więc najbardziej popularne w ostatnich latach jest pokrycie teflonowe. Przy pokryciu teflonowym możemy smażyć bez tłuszczu. Jednak powłoka ta dość łatwo się rysuje i nie można do niej używać metalowych sztućców i łopatek. Im grubsza powłoka, tym lepsza. Najmilej jest widziana potrójna, minimum 40 mikronów.
Powłoka ceramiczna jest bardziej odporna na zarysowania, nie wymaga dużej ilości tłuszczu do smażenia potraw. Potrawy smażą się równo, dzięki dokładnemu przyleganiu do powierzchni.
Powłoka marmurkowa ma bardzo dużo zalet takich jak: odporność na zarysowania, mała ilość tłuszczu do smażenia. Jest jednak dość ciężka.
Powłoka tytanowa jest najdroższa na rynku, ale nie ma praktycznie żadnych wad i kumuluje wszystkie zalety i mych powłok.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.