Przechowywanie żywności w kuchni restauracyjnej

Otwarcie lokalu gastronomicznego to prawdziwe wyzwanie. Wymaga ono od nas dużego zaangażowania i przygotowania merytorycznego. O ile pamiętamy o tym, by zadbać dokładnie o każdy detal wystroju naszego lokalu, o tyle może zdarzyć się, że przeoczymy istotne kwestie, takie chociażby jak zakup pojemników na żywność. Dlaczego jest to takie ważne? Czy faktycznie pojemniki do przechowywania żywności muszą znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym? Czemu one właściwie mogą się przydać? Na te oraz inne pytania znajdziecie odpowiedź w dalszej części naszego tekstu.

Pojemniki do przechowywania żywności – co warto o nich wiedzieć?

Pojemniki do przechowywania żywności stanowią kluczowy element każdego lokalu gastronomicznego. To właśnie dzięki nim i ich właściwemu użytkowaniu możemy przedłużyć przydatność produktów do spożycia i zachować ich świeżość. Dzięki temu uda nam się zaoszczędzić także pieniądze i zmniejszyć marnowanie produktów. Bardzo ważne jest również bezpieczeństwo żywności, co stanowi kluczowy czynnik w lokalach gastronomicznych. Niewłaściwe obchodzenie się z produktami żywnościowymi i nie przestrzeganie podstawowych zasad może przyczynić się do rozpowszechniania się chorób przenoszonych drogą pokarmową, do czego często dochodzi w wyniku niewłaściwego przechowywania artykułów spożywczych. Dla restauratorów kluczowe jest to, by dokładnie przemyśleć i wprowadzić możliwe najlepsze metody, które pozwolą nam zadbać o serwowane produkty. Ponadto, nie możemy zapomnieć o tym, że jeżeli oferujemy catering lub dania na wynos, powinniśmy zakupić pojemniki do transportu żywności. Pojemniki do transportu przydadzą się również wtedy, kiedy nasz klient będzie chciał zabrać resztki niedojedzonego dania lub zamówić coś na wynos.

Jak bezpiecznie przechowywać żywność w lokalu gastronomicznym?

Oprócz różnego rodzaju chłodziarek, które powinny zostać odpowiednio przygotowane do serwowanych przez nas produktów, należy pamiętać również o tym, by kupić odpowiednie pojemniki na żywność. Dzięki nim możliwa będzie na przykład rotacja produktów, która odgrywa istotną rolę w każdej kuchni. Decydując się na dobrej jakości pojemniki do przechowywania żywności będziemy mieli pewność, że wybrane przez nas artykuły spożywcze najbliżej upłynięcia terminu przydatności do spożycia zostaną użyte wtedy, zanim się zepsują. Ponadto dzięki temu, wybierając chociażby pojemniki do transportu, będziemy mogli dokładnie oznaczyć żywność. Świetnym sposobem mogą okazać się naklejki czy etykiety, które opiszemy w sposób łatwy i przejrzysty dla wszystkich pracujących na zapleczu gastronomicznym. Ponadto pojemniki do przechowywania żywności przydadzą się także w przypadku zachowania odpowiednich temperatur. Przechowywanie żywności jest niezwykle ważne, gdyż dzięki temu dbamy o zdrowie naszych klientów i wykluczamy namnażanie się różnego rodzaju bakterii i tym samym powstawanie chorób.

Jakie są rodzaje pojemników do przechowywania żywności?

Wspomnieliśmy także o tym, że kluczowe w lokalu gastronomicznym będą również pojemniki do transportu żywności. Są one przeźroczyste, poliwęglanowe i zapewniają praktyczne i wszechstronne możliwości związane z ich użytkowaniem. Możemy również wybrać na przykład polipropylenowe pojemniki na żywność, które posiadają szczelne pokrywki i są odporne na działanie niskich oraz wysokich temperatur. W przypadku oferowania cateringu przydadzą się pojemniki do transportu ze stali nierdzewnej. Nie możemy zapomnieć także o pojemnikach z podziałką, pojemnikach na składniki i można go rodzaju słoikach do przetworów.

Podsumowanie

Mimo wszystko otwarcie lokalu gastronomicznego powinno być zawsze dobrze przemyślane i równie solidnie zaplanowane. W żadnym wypadku nie powinniśmy zezwolić na różnego rodzaju zbiegi okoliczności czy przypadki. Oczywiście niektóre akcesoria i sprzęty możemy dokupić później, czyli wtedy, kiedy nasz lokal się rozwija, a zakres usług rozszerza. Jednak niektóre rzeczy, powinny znaleźć się w naszym lokalu od razu, a z pewnością zaliczyć do nich należy pojemniki do przechowywania żywności.

Artykuł partnerski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.