Przyprawa do ziemniaków – sposoby zastosowania w różnych daniachJeśli szukasz doskonałej przyprawy do ziemniaków oraz frytek, to artykuł jest idealny dla Ciebie. Poznaj skład przyprawy do ziemniaków i przykłady zastosowania w różnych daniach. Dowiedz się jak przygotować świetnie przyprawione frytki i ziemniaki z piekarnika.
Dla wzbogacenia smaków potraw, sięgamy po aromatyczne przyprawy, które bazują na kompozycji ziół i suszonych warzyw. Wiele potraw takich jak ziemniaki są neutralne w smaku. Dlatego, najczęściej solimy ziemniaki gotowane. Natomiast do frytek i ziemniaków pieczonych dodajemy przyprawy bogate w zioła lub suszone warzywa. Aromatyczne przyprawy znajdziesz w sklepie https://biowski.pl.
Skład przyprawy do ziemniaków
W skład dobrej przyprawy do ziemniaków i frytek wchodzą wysokiej jakości składniki. Są to przede wszystkim: czosnek, kolendra, majeranek, cebula, słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie, oregano oraz sól i pieprz. Jeśli lubisz słoneczną barwę ziemniaków, to dodaj szczyptę kurkumy. Taką przyprawę możemy wykonać samodzielnie w domu.
Na 1 kg ziemniaków lub frytek wymieszaj w miseczce:
– 1 łyżkę ziół prowansalskich
– po pół łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej lub ostrej papryki, czosnku granulowanego
Jeśli szukasz gotowej przyprawy, to sięgnij po https://biowski.pl/pl/p/Przyprawa-do-ziemniakow-i-frytek-100g-MIGogroup-/1302.
Jak przygotować ziemniaki pieczone w piekarniku z przyprawami?
Ziemniaki pieczone w piekarniku to bardzo proste i szybkie w zrobieniu danie. Dlatego od razu rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. 1 kg ziemniaków obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Jeśli masz młode ziemniaki, to wystarczy je wyszorować, zamiast obierać. Ważne jest, aby wszystkie kawałki pokrojonych ziemniaków były podobnej wielkości. Dzięki temu będą gotowe w tym samym czasie.
Ziemniaki polewamy w misce 2 łyżkami oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego. Następnie oprószamy 3 płaskimi łyżkami przyprawy i mieszamy ze sobą, aby każdy kawałek ziemniaka był oblepiony w tłuszczu i przyprawach.
Na blaszce piekarnika wyścielamy papier do pieczenia i rozkładamy przygotowane kawałki ziemniaków. Blaszkę umieszczamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C, aż się zarumienią. Najczęściej jest to około 40 minut. Wszystko zależy od wielkości kawałków ziemniaków.
Jak przygotować i przyprawić frytki z piekarnika?
Domowe frytki z piekarnika to doskonała przekąska lub zamiennik ziemniaków do obiadu. Idealne frytki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Dzięki pieczeniu w piekarniku nie ociekają tłuszczem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Następnie oprószamy przyprawami. Na blaszce piekarnika wyścielamy papier do pieczenia i rozkładamy przyprawione frytki, aby się ze sobą nie stykały. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni C przez 30 – 40 minut. Zarówno frytki, jak i ziemniaki z piekarnika smakują najlepiej z keczupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
Artykuł partnerski.